REF 2019 în cifre: 4 zile, 50 de trupe, 2 scene principale, 28.000 de spectatori !

07 Aug 2019 | scris de Alex Revenco
REF 2019 în cifre: 4 zile, 50 de trupe, 2 scene principale, 28.000 de spectatori !

La care se adaugă o echipa de 300 de angajati si de voluntari care au animat terenul de Biatlon de la baza Cetatii Rasnov iar în perioada evenimentului s-au băut peste 300 hectolitri de bere. Intre 1 – 4 august 2019, cele doua scene mari ale festivalului („Adrian Rugina” si „Brasov”) au functionat alternativ, mentinand neintrerupta seria show-urilor care au rasunat pana tarziu in noapte. Pe cele doua scene, in total, au urcat aproximativ 250 de artisti.

Cea de-a saptea editie a Rockstadt Extreme Fest, unul din cele mai importante evenimente metal din Europa de Sud Est si cel mai cunoscut festival de metal din Romania, a stat sub semnul mai multor premiere, 10 dintre cele 50 de trupe venind pentru prima data in Romania.

Rockstadt Extreme Fest a oferit, in continuare, sustinere tinerilor artisti prin intermediul unei competitii dedicate, „Rockstadt Underground Artists”, a carei finala a avut loc cu o zi inainte de inceperea oficiala a festivalului, pe scena „Brasov”.

Aflat la prima editie, competitia a oferit ocazia trupelor la inceput de drum sa concureze pentru un loc in slotul de concerte sustinute pe 31 iulie pe una dintre scenele festivalului. Artistii inscrisi au fost votati, iar 6 formatii finaliste au avut ocazia sa cante in fata unui juriu de specialitate. In urma deliberarilor, trupa Hiraeth a fost desemnata castigatoarea concursului si a fost premiata pe scena „Brasov”, in fata publicului din festival.

 Pentru editia 2020, Rockstadt Extreme Fest a anuntate deja primele noutati: Kataklysm (CA), Death Angel (SUA), The Black Dahlia Murder (SUA) si Rotting Christ (GR) sunt primele confirmari pentru cea de-a opta editie care va avea loc in perioada 30 iulie – 02 august 2020, pe terenul de Biatlon de la baza Cetatii Rasnov. Abonamente individuale pentru Rockstadt Extreme Fest 2020, dintre care s-au vandut aproximativ 2.000 de bucati, vor putea fi cumparate online, exclusiv de pe www.iabilet.ro.

Kataklysm (CA) este una dintre cele mai cunoscute trupe de death metal canadiene, care de peste un sfert de secol impresioneaza cu forta bruta a metalelor extreme fanii de pe toate continentele. Infiintata in 1992 in Montreal, Quebec, trupa si-a facut o misiune din a explora cele mai intunecate si intortocheate colturi ale naturii umane si a le exprima prin muzica. Cu 13 albume la activ, dintre care cel mai recent aparut chiar anul trecut („Meditations”), Kataklysm a experimentat constant moduri noi de exprimare si stiluri muzicale, refuzand sa se limiteze la incadrarea intr-un singur gen si autodefinindu-se drept un „hibrid artistic”. Iar piesele lor nu au intarziat sa castige aprecierea publicului, albumul „Waiting For The End To Come” (2013) a fost un succes comercial la nivel mondial, trupa castigand in acelasi an titlul de „Metal Band of the Year” in cadrul „Indie Awards Ceremony” din Canada, fiind totodata nominalizata la categoria „Best Metal/ Hard Album of the Year” in cadrul prestigioasei Juno Awards (echivalentul canadian al Grammy-urilor americane).  

Death Angel (SUA) este considerata drept una dintre „big eight” ale thrash metal-ului din intreaga lume (alaturi de Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax, Testament, Exodus si Overkill), fiind una dintre formatiile care a jucat un rol esential in miscarea thrash metal americana din Bay Area si in cel de-al doilea val al acestei miscari din anii ‘80. Dupa succesul primelor doua albume, „The Ultra-Violence” (1987) si „Frolic Through the Park” (1988), creativitatea grupului a adus la lumina un nou material, „Act III”, produs de Max Norman (care a lucrat cu nume ca Ozzy Osbourne, Megadeth sau Savatage). Dupa o perioada de pauza, trupa a revenit din umbra readucand energia Death Angel pe scena si un nou album: „Humanicide”. Materialul scoate la lumina povestea declinului umanitatii, generat de violenta si egoism, si povestea unei societati post-apocaliptice, in care sentimentul de comuniune, de haita, este singurul care ofera supravietuirea. Pe langa ritmurile alerte si sound-ul pentru care Death Angel s-au facut remarcati, „Humanicide” aduce mai multe noutati, precum tonuri de pian, o serie de artisti invitati si o piesa dedicata fanilor trupei, intitulata „The Pack”. 

Rotting Christ (GR) sunt o prezenta iconica pe scena black metal internationala de-a lungul ultimilor 30 de ani. In continua evolutie, grupul nu a incetat sa isi surprinda fanii cu albume bine primite de critica de specialitate precum „Aealo” (2010), „Κατά τον δαίμονα εαυτού” (2013), „Rituals” (2016) sau  „Their Greatest Spells”.  Din 1987, anul aparitiei trupei, Rotting Christ s-au imbarcat intr-o calatorie intunecata de explorare a tenebrelor emotiilor umane, pe care nu au incetat sa o expuna in muzica lor, de la albumul de debut „Thy Mighty Contract” (1993) si pana la „Sanctus Diavolos” (2004). De-a lungul timpului, grupul si-a rafinat constant stilul, imbogatindu-l cu elemente death, heavy sau chiar si gotice, fara a-si trada insa radacinile black, urcand din underground pana la pozitia de headliner in turnee.

The Black Dahlia Murder (SUA) este una dintre cele mai cunoscute trupe americane de extrem metal de la ora actuala, dupa ce sapte dintre albumele trupei au intrat in topul Billboard 200. Spre exemplu, unul dintre materialele trupei, „Deflorate” (lansat in 2009), s-a vandut in 12.000 de exemplare in prima saptamana dupa lansare, ajungand pe locul 5 in topul „Billboard Independent Albums” si pe pozitia 4 in topul „Billboard Hard Music Albums”.  Infiintata la inceputul anilor 2000, trupa si-a luat numele dupa cel al unei faimoase crime nerezolvate din Los Angeles-ul anilor ‘40 (1947). Grupul a castigat teren pe scena muzicala ajungand la scurt timp sa fie in turnee cu nume precum Cannibal Corpse, Kataklysm, Cryptopsy, Whitechapel, Despised Icon sau Children of Bodom si Skeletonwitch.

 

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră