Pianistul român Teo Milea, locul 1 la SoloPiano.com din SUA

28 Ian 2016 | scris de Alex Revenco
Pianistul român Teo Milea, locul 1 la SoloPiano.com din SUA

Cel mai recent material discografic al pianistului Teo Milea,<Open Mindsa câștigat locul I la categoria 'Albumul clasic al anului 2015' la Radio SoloPiano.com din Statele Unite ale Americii. Bucuria artistului român este cu atât mai mare cu cât, anul trecut, primul său disc, „On white...and black keys” (2012), s-a clasat pe locul doi la aceeași categorie.

 

Teo Milea a reuşit să devină în scurt timp o figură aparte în muzica românească. Deşi şi-a început cariera solistică doar în aprilie 2012, artistul timişorean născut în Chişineu Criş a reuşit să se facă remarcat și, în scurt timp, să fie invitat la evenimente importante din Europa, precum cele de la sediul Comandamentului NATO din Bruxelles, Opera din Dortmund sau la Nurnberg, în cadrul celei mai mari expoziţii mondiale de produse ecologice din lume.

 

La sfârșitul lui octombrie, trecut, Teo Milea a părăsit definitiv România, pentru a-şi continua cariera în Canada, la Toronto. Înainte de plecare a acordat un interviu publicației viptim, în care a vorbit despre debutul său, al doilea album și noua etapă din viața sa, începută recent la Toronto.

 

Pe clape albe și negre

“Când am scris în 2012 <On white...and black keys>....mă gândeam că, dacă voi concerta de două-trei ori cu acest material, voi fi cel mai fericit. Nu mi-am imaginat și nici nu am știut să sper că “On white…and black keys” va fi atât de bine primit de public, că voi ajunge să concertez cu el în țară, dar și peste hotare și, mai mult decât atât, că trei ani mai târziu aveam să mă pregatesc pentru lansarea celui de-al doilea material discografic dedicat pianului.”

 

Lumea oamenilor cu mintea deschisă

„Prin muzica mea am cunoscut o lume nouă, sinceră, cu zâmbetul pe chip și cu o bucurie care radiază. Am pășit în lumea pe care o visam și mi-o doream, lumea oamenilor cu mintea deschisă, o lume în care poveștile se spun prin muzică. Prin <Open Minds>, muzica mea de pian trece într-o nouă dimensiune a sensibilității și a percepției...acest disc este mesajul meu de mulțumire dedicat prietenilor mei timișoreni pentru toată susținerea și încrederea oferită și, totodată, este un îndemn la toleranță, bucurie și prietenie”.

 

A venit momentul pentru o nouă etapă

„Decizia de a mă muta din țară a venit de la sine, cumva. Au început să mi se deschidă uși înspre Canada și, la un moment dat, mutarea a devenit o necesitate...Îmi doresc să revin în țară, să concertez aici, însă mutarea în Toronto este definitivă. Aradul și Timișoara sunt locuri în care m-am format ca muzician, aici sunt oamenii de la care am primit primele aplauze în concertele cu compozițiile mele, din aceste locuri m-am inspirat când am creat și sunt locurile cele mai dragi mie. Însă simt că este momentul să trec la o etapă nouă, iar Toronto îmi oferă această oportunitate”.

 

Despre debutul lui Teo pe scena canadiană, publicațiile de limbă română din Toronto au scris admirabil și admirativ:

"Canada, ți-am adus, cu venirea noastră aici, de decenii, cohorte de specialiști, de oameni bine pregătiți. De oameni care să te susțină economic, de oameni de încredere, de oameni cu scaun la cap. Atenție Canada, acum ți-am adus un artist de mare, mare calibru. Pe Teo Milea. Ai mare, mare, infinită grijă de el!" (Magdalena Manea, www.foaiededrumlung.com)

"Știu ce efect au (piesele). Sunt o mângâiere. Primiți-l pe Teo, anul ăsta, în casa voastră. Și păstrați-l aproape. E un personaj luminos și vindecător. Mă bucur pentru el că a ajuns aici atât de tânăr, mă bucur că nu pare să-l sperie nimic, sunt fericită că e un tip care știe că modestia lui deloc mimată și deschiderea și bucuria de a se dărui îl vor duce departe" (Ada Demirgian, www.injoaca.ro)

Alte stiri din Muzica

Ultima oră