Opera Română în vremea coronavirusului

23 Mar 2020 | scris de A.A.
Opera Română în vremea coronavirusului

SERI DE OPERĂ ONLINE – FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ

Prima scenă lirică a ţării vine în întâmpinarea iubitorilor genului cu spectacole difuzate online în fiecare zi de luni şi joi.

"Ne dorim pe această cale ca, în această perioadă de grea încercare pentru toată lumea, să fim mai aproape unii de ceilalţi prin muzică şi cultură, pe care le susţinem necondiţionat", precizează conducerea Operei într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, cât şi în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

Prima difuzare va avea loc luni, de la ora 18,30, când iubitorii muzicii de operă vor putea urmări înregistrarea spectacolului în regim de premieră "Don Carlo" de Giuseppe Verdi, eveniment din 18 februarie 2018.

"Joi, 26 martie, de la ora 18,30, vom difuza premiera spectacolului de balet 'Frumoasa din Pădurea Adormită' de Piotr Ilici Ceaikovski, eveniment din 12 mai 2018, urmând ca în fiecare săptămână să aducem în casele publicului iubitor al artei lirice spectacole din repertoriul Operei Naţionale Bucureşti", mai informează sursa citată. 

Mai multe informații despre spectacol puteți regăsi mai jos:

Sinopsis

Prolog.
Întreaga curte a regelui Florestan al XIV-lea este entuziasmată de vestea naşterii prințesei mult aşteptate. Însoțit de asistentul său, maestrul de ceremonii Catalabutte, invită nobilii din toată lumea la sărbătoare, anunţându-i că regina a adus pe lume o fetiţă care va purta numele de Aurora.

La palat are loc sărbătoarea botezului. Maestrul de ceremonii Catalabutte verifică lista invitaților. Printre oaspeți și curteni apar ursitoarele conduse de Zâna Liliac, fiecare dintre ele dăruindu-i fetiţei câte o trăsătură a destinului. Dintr-o dată se aude un zgomot puternic. Zâna Carabosse năvăleşte în sală însoțită de suita ei întunecată, întrebându-i pe Rege și Regină de ce nu au invitat-o la petrecere. Furioasă că a fost uitată, Carabosse îi prezice prinţesei că va muri la cea de-a 16-a aniversare, înţepându-se cu o andrea. Deși nu are suficientă putere pentru a îndepărta blestemul, Zâna Liliac reușeste să îl schimbe: Aurora va dormi timp de 100 de ani, până când un prinţ o va trezi din somn cu un sărut.

Actul I
Anii trec, iar aniversarea celor 16 ani ai Aurorei sosește. Celebrarea are loc la palat, iar Aurora este curtată de peţitori şi dansează cu cei patru prinți veniți de departe pentru a o cere în căsătorie. O femeie bătrână se apropie de prințesă și îi oferă un buchet de flori. Fără să bănuiască nimic, Aurora primeşte darul: se bucură, dansează şi arată florile invitaţilor. Deodată, spre marea spaimă a întregii curţi, Aurora se înţeapă în andreaua ascunsă între florile aduse şi îşi pierde cunoştinţa. În acest moment, Carabosse apare sub adevărata ei înfăţişare, strălucind de satisfacţia îndeplinirii prezicerii. Intervine Zâna Liliac care slăbește din vraja cea rea și aşterne somnul peste întregul ţinut.

Actul II

Tabloul I.
Într-un ținut îndepărtat Prinţul Désiré, înconjurat de nobili şi doamne, își imaginează ziua în care îşi va găsi aleasa inimii. Visător și melancolic, prinţul păşeşte agale, când deodată în faţa ochilor i se înfățișează Zâna Liliac, care îi destăinuie povestea Frumoasei din Pădurea Adormită. Ca într-un vis, sub privirea uimită a prințului, apare Prințesa Aurora înconjurată de Nereide, ființe divine ale pădurii. Fermecat de imaginea Aurorei, prințul o roagă pe Zâna Liliac să îl conducă la ea și pornesc împreună spre palatul din pădurea fermecată.

Tabloul II.
Întunericul și pustiirea domnesc în regatul adormit și păzit de Zâna cea Rea, Carabosse. Ajutată de suita ei, aceasta încearcă să o ascundă pe Aurora atunci când Désiré și Zâna Liliac se apropie. Prințul pătrunde în palatul cufundat în liniște, o găsește pe prinţesa Aurora și o sărută, fermecat de frumuseţea acesteia. De îndată întreaga vrajă se destramă și totul revine la viaţă. Désiré o cere în căsătorie pe Aurora, iar Regele și Regina își dau binecuvântarea.

Actul III
La balul nupțial sunt invitate personaje cunoscute din basme – Motanul Încălţat și Pisica Albă, Pasărea Albastră şi Prinţesa Florina, Scufiţa Roşie şi Lupul. Bucuria cuprinde întreg palatul, toată lumea dansează. Aurora și Désiré își exprimă dragostea într-un grandios pas de deux, iar Zâna Liliac și suita ei veghează asupra cuplului fericit.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră