Lansare de carte şi rock acustic la muzeu !

17 Noi 2018 | scris de Alex Revenco
Lansare de carte şi rock acustic la muzeu !

Mâine, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Nicolae Crețulescu 8, se lansează cartea „Șapte zile, plus una”, Mircea Mihăieș în dialog cu Ilie Stepan. Înainte de sesiunea de autografe, va avea loc un concert de chitară Ilie Stepan și Horea Crișovan.

Evenimentul, moderat de Andrei Partoș, va fi trasmis în direct prin vlogul FOC DE P.A.E. pe Facebook (Andrei Partoş) și pe Youtube (Psihologul muzical). “Șapte zile, plus una” este o carte-dialog purtată de un muzician, Ilie Stepan, și un scriitor, Mircea Mihăieș. „Ea se constituie într-o biografie a vieții și creației lui Ilie Stepan, într-o alternanță dinamică a evenimentelor personale cu momente semnificative ale istoriei recente a României. Treptat, cititorul va descoperi și un palpitant „roman” în care va recunoaște personaje, evenimente și situații care au alcătuit atmosfera în care s-a dezvoltat scena muzicală și culturală românească a ultimelor patru decenii. Sunt evocate nume de prim rang ale artei românești, în strânsă împletire cu suișurile și coborâșurile unei istorii complicate, pline de capcane morale și existențiale”.

Ilie Stepan (n. 24 noiembrie 1953) compozitor, chitarist, instrumentist (vioară, pian, blockflöte, percuţie, midi-programming), inginer de sunet, orchestrator, autor şi producător de proiecte musicale. Membru fondator și lider al grupurilor PRO Musica, Stepan Project, StepanProjectBluesFoundation. Inițiator, împreună cu Horea Crișovan, al proiectului de chitară acustică „Anotimpurile chitării”. Peste 1000 de concerte cântate în carieră, în diferite formule. În premieră în România, cu PRO Musica, a realizat prima operă folk, Creanga de cireș, primul concert rock în aer liber într-un spital de psihiatrie, Jebel 1980, primul concert rock în aer liber într-un penitenciar, în 2015. Este primul muzician din România care, în 20 decembrie 1989, a cântat (alături de Vasile Dolga) la Timișoara împotriva regimului dictatorial al lui Ceauşescu. A compus muzica la peste 100 de spectacole de teatru și la peste 50 de filme documentare și de televiziune. Autorul trilogiei “Trilogia Luminii”, manifestul ideatic al muzicii de fuziune în România. Autorul „Imnului Revoluției Române” de la Timișoara și, ulterior, și al municipiului Timisoara. Autor, în 1988,  al piesei „Şahul păcii", care este Imnul Oficial al Campionatelor Mondiale de Şah pentru Copii şi Tineret. Este membru de onoare al Societății „Timișoara”. Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara.

Mircea Mihăieș (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de literatură engleză și americană la Universitatea de Vest din Timișoara. Între 2005 și 2012 a fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român. Redactor-șef al revistei Orizont. Volume publicate: De veghe în oglindă (1989), Cartea eşecurilor. Eseu despre rescriere (1990), Femeia în roşu (1990, în colaborare cu Adriana Babeţi şi Mircea Nedelciu), Cărţile crude. Jurnalul intim şi sinuciderea (1995), Victorian Fiction (1998), Masca de fiere (2000), Atlanticul imaginar(2002), Scutul lui Perseu (2003), Viaţa, patimile şi cântecele lui Leonard Cohen (2005), Metafizica detectivului Marlowe (2008, tradus în Statele Unite în 2014), Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W. (2009), Ultimul Judt (2011), Ce rămâne. William Faulkner și misterele ținutului Yoknapatawpha (2012), Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist și visător (2014), Ulysses, 732. Romanul romanului (2016). A publicat șase volume în colaborare cu Vladimir Tismăneanu. Lucrează la o biografie ficțională a personajului Molly Bloom.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră