Festivalul cântecului popular românesc “Maria Lătărețu" începe luni, 9 noiembrie, la Târgu Jiu

07 Noi 2015
Festivalul cântecului popular românesc “Maria Lătărețu
Au trecut 104 ani de la naşterea Mariei Lătărețu, iar gorjenii îi aduc un pios omagiu. Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului cântecului popular românesc “Maria Lătărețu” începe luni, 9 noiembrie, şi se încheie joi, 12 noiembrie. Concursul se adresează soliştilor vocali şi instrumentişti care nu sunt angajaţi ai vreunei instituţii profesioniste de spectacole. Pot participa la preselecţie tineri cu vârste între 16 şi 35 de ani şi, în acest sens, fiecare judeţ poate fi reprezentat de maxim doi concurenţi pentru fiecare secţiune - solişti vocali şi solişti instrumentişti. Judeţul gazdă, Gorj, îşi rezervă dreptul de a putea avea în concurs patru concurenţi pentru fiecare secţiune.

Fiecare participant va prezenta două piese: o doină, o baladă, un cântec doinit sau unul epic, la alegere, fără acompaniament, respectiv un cântec ritmat, cu acompaniament orechestral. Nu pot participa la concurs laureaţii ediţiilor anterioare care au obţinut marele premiu şi premiul I. Prezenţa concurenţilor înscrişi este aşteptată luni, 9 noiembrie 2015, la Târgu Jiu (Casa de Cultură a Sindicatelor), iar preselecţia se va desfăşura în aceeaşi zi, începând cu orele 15:00.

Tinerii care vor intra în concurs vor repeta cu orchestra începând cu 10 noiembrie, ora 9:00, la sediul Ansamblului Profesionist ,,Doina Gorjului’’. Acompaniamentul orchestral, pe toată durata Festivalului cântecului popular românesc “Maria Lătărețu”, va fi asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist ,,Doina Gorjului’’ din Târgu Jiu.
Spectacolele-concurs se vor desfăşura la 10 şi 11 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu, ziua de 12 noiembrie fiind rezervată pelerinajului la Casa-Muzeu ,,Maria Lătăreţu’’ de la Bălceşti, precum şi Galei Laureaţilor. Pe lângă spectacolele din Festival vor avea loc şi alte manifestări culturale, care vor marca drumul de cântec al Mariei Lătăreţu, de la Bălceşti la Târgu Jiu şi vor readuce în memoria gorjenilor tradiţii folclorice şi nestemate din lada de zestre.
Ordinea intrării în concurs se va afişa în fiecare zi la locul de cazare şi la sala de repetiţii. Nu va exista o tragere la sorţi, asigurându-se astfel o varietate zonală a spectacolelor.
În serile de 10, 11 şi 12 noiembrie, după spectacolele-concurs şi Gala Laureaţilor, se vor desfăşura recitaluri oferite de Ansamblul Folcloric ,,Maria Lătăreţu’’ al Şcolii Populare de Arte Târgu Jiu, Orchestra Lăutarilor din Pârâu de Pripor, Godineşti, şi Ansamblul Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului’’, precum şi de invitaţii acestora, însă în programul festivalului vor fi cuprinse şi alte manifestări artistice.

Prestigiosul eveniment cultural este organizat de Consiliul Județean Gorj, Consiliul local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Arte Târgu Jiu, în parteneriat cu Liga Culturală ,,Fiii Gorjului’’ din Bucureşti, Autoritatea Naţională pentru Turism, Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” Gorj, Asociaţia Culturală „Maria Lătăreţu” din Bălceşti.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră