Cum recunoști rapid știrile false: ghidul facebook, explicat de playtech.ro

26 Aug 2018 | scris de Alex Revenco
Cum recunoști rapid știrile false: ghidul facebook, explicat de playtech.ro

Ne confruntăm din ce în ce mai des cu știri false, iar partea cea mai proastă este că astfel de materiale au o vizibilitate foarte mare și ajung să treacă drept informații credibile.

Cu toate acestea, nu tot ce zboară se mănâncă, astfel că trebuie să fim atenți la știrile pe care le citim. Lucrurile pot deveni confuze uneori, astfel că mai jos aveți la dispoziție o serie de sfaturi care să vă ajute.

Facebook este una dintre entitățile care a început să lupte destul de tare împotriva știrilor care denaturează sau schimbă complet informațiile, deoarece compania are ea însăși de pierdut în astfel de situații. Credibilitatea site-ului poate fi afectată când conținutul fals este împins în față, iar oamenii și alte companii care vor să-și facă reclamă pot deveni reticente la a investi resurse într-un spațiu care este presărat cu conținut de acest fel.

Tocmai de aceea, aceștia au compilat o listă de sfaturi care să ne ajute când vine vorba de descoperirea știrilor false. Ocazional, când vei intra pe Facebook, vei vedea în partea de sus a news feed-ului informații despre noua listă, iar cu un click sau o apăsare pe ecran vei putea ajunge la aceasta. Mai jos discutăm toate informațiile oferite de către Facebook.

1. Tratează titlurile cu scepticism

Titlurile știrilor false sunt cât mai atrăgătoare, sunt scrise cu majuscule și conțin o mulțime de semne de exclamare. Așa apar titlurile ȘOCANTE!!! SENZAȚIONALE!!! și INCREDIBILE!!! Dacă ceea ce este expus în titlu pare greu de crezut sau chiar o minciună, atunci ar trebui să-ți asculți instinctul.

2. Verifică link-ul pe care îl accesezi

Deși în cazul site-urilor de pe la noi, asta nu prea se întâmplă, este indicat să verifici întotdeauna link-ul site-ului pe care ajungi. Așa cum se întâmplă și în cazul tentativelor de phishing, există site-uri care au o literă schimbată și un design asemănător, pentru a induce utilizatorii în eroare. Nu știi niciodată când ajungi pe playtech.ro și citești că se vor abate 15 zile de beznă asupra Pământului.

3. Verifică sursele

Asigură-te că știrea pe care o citești are în spate o sursă de încredere. Într-adevăr, uneori există posibilitatea să fie date știri ”pe surse”; atât site-urile cu reputație, cât și cele de debara au astfel de știri ocazional, iar aici poți lua în calcul renumele general al site-ului.

Dacă, pe de altă parte, se citează o sursă cunoscută, urmează firul link-urilor și vezi până unde ajungi. Există șanse ca unele știri false să urmeze modelul ”telefonului fără fir” și să se transmită pe o serie de site-uri dubioase, până ce ajunge pe unul cu mai multă expunere pentru public.

4. Citește cu atenție și urmărește greșelile

Greșelile de scriere pot da de gol un site care nu este de încredere. Firește, cu toții greșim și aș putea să găsesc unele litere mâncate prin propriile articole, dar de la asta și până la cratime greșite sau ”i”-uri în plus e cale lungă. Există întotdeauna posibilitatea ca site-urile mici care lansează BOMBE!!! să aibă parte de conținut scris de persoane cărora nu prea le-a plăcut școala, dar cărora le place să bage oamenii în sperieți.

5. Verifică imaginile atașate știrii

De multe ori, știrile beneficiază de imagini sau chiar de videoclipuri atașate. Dacă avem de-a face cu o știre falsă, atunci putem descoperi și imagini manipulate sau fotoșopate. Uneori, fotografiile sunt autentice, doar că pot fi scoase din context și atașate unei știri care transmite un alt mesaj decât cel intenționat de imagine. Poți căuta foarte ușor o imagine pe internet, pentru a afla unde a mai fost folosită. În Google Chrome, spre exemplu, tot ce trebuie să faci este să dai click dreapta pe o imagine și să apeși pe ”Search Google for this image”, pentru a primi o listă cu rezultate și pentru a afla unde mai apare aceasta.

6. Verifică datele din știri

Unele știri false pot fi atât de întortocheate încât axa timpului să se înnoade, pe alocuri. Informațiile pot părea veridice, dar așezarea lor pe o axă în funcție de momentul producerii unor evenimente ar putea să ne arate că autorul s-a pierdut între minciuni.

7. Verifică dovezile

Când dai de știri false, sau de știri cu potențial fals, verifică sursele autorului, pentru a vedea dacă acesta citează o sursă de încredere. Uneori, avem de-a face cu informații ”primite” de la mari analiști, cercetători și alți experți în domenii care ”preferă să rămână anonimi”. Sunt șanse foarte mari ca reputatul expert citat într-un articol să nu fie altceva decât un alter ego al autorului care vrea să convingă de veridicitatea știrii.

8. Uită-te și la alte surse care tratează aceeași știre

Dacă este vorba de o știre apărută pe surse, avem deja acoperit subiectul. Dacă, în schimb, este vorba de știri obișnuite care par să fie false, atunci poți să cauți același subiect și pe site-urile cu renume. Sunt puține șanse să dai de conspirații de tipul Cioloș e omul lui Soroș pe un site de încredere.

9. Ai de-a face cu o știre falsă sau cu o glumă?

Au apărut o mulțime de site-uri de satiră în ultimii ani, atât în plan extern, cât și în plan local. Unii cititori cad, în continuare, în capcana acestor site-uri, ajungând să ia de bune știrile neverosimile apărute pe astfel de site-uri. Verifică site-ul pe care te afli și vezi dacă și celelalte știri sunt parodii, dar și dacă informațiile din știri sunt scrise în așa fel încât să stârnească amuzamentul. Times New Roman este cel mai cunoscut site autohton de satiră, dar asta nu înseamnă că nu-și păcălește, ocazional, noii cititori, care nu știu cu ce se mănâncă astfel de știri.

10. Unele știri false sunt diseminate cu rea-voință

Fii critic cu privire la toate știrile pe care le citești, mai ales pentru că unele știri false sunt scrise intenționat și distribuite apoi pentru a crea neîncredere sau teamă. Asigură-te întotdeauna înainte să distribui o știre pe profilul tău de Facebook.

 

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră