Ziua universală a iei

24 Iun 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Ziua universală a iei

Miercuri, 24 iunie, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume este marcată Ziua Universală a Iei.

Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă”, cum mai este denumită ia, a fost iniţiată în anul 2013 de comunitatea La Blouse Roumaine, care a dorit ca bluza tradiţională românească împreună cu tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale, să devină un adevărat brand de ţară, recunoscut în întreaga lume.

Chiar denumirea comunităţii, reprezintă de fapt titlul unui tablou realizat de pictorul francez Henri Matisse care realiza o imortalizare a iei româneşti – “La blouse roumaine”, 1940 – creaţia fiind expusă la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris, notează radioromaniacultural.ro.

Ziua de 24 iunie coincide cu Sărbătoarea Sânzienelor, aluzie la faptul că în tradiţia noastră populară, acestea erau îmbrăcate în ii.

Termenul „ie” este derivat din latinescul „tunicae lineae” – tunică subţire purtată pe piele şi se pare că apariţia ei trebuie căutată undeva în vremea civilizaţiei Cucuteni.

În secolul al VI-lea apar menţiuni în limba latină în „Glossarium mediae et infimae Latinitatis” al lui Du Cange, privind termenul de camisa – împrumutat de la celţi – alături de alte aspecte despre portul românesc.

Atât la țărăncuțe, la doamnele din înalta societate, cât și la prințese și regine, ia pune în valoare frumusețea feminină și sensibilitatea artistică a celor care creau cu multă îndemânare aceste mici opere de artă populară, notează Arhivele Naționale ale României.

Regina Maria a strâns într-un album mai multe fotografii, surprinzând-o în perioade diferite ale vieții, cu copiii ei îmbrăcați în straie populare, cu tinerele sale fiice și cu nora sa, Elena a Greciei.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Life style

Ultima oră