Un soţ atractiv dăunează grav sănătăţii... sau nu?

19 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Un soţ atractiv dăunează grav sănătăţii... sau nu?

Un soţ arătos poate dăuna sănătăţii soţiei, declanşând dorinţa acesteia de a ţine diete, chiar periculoase, arată un nou studiu. Surprinzător, acest lucru nu este valabil pentru bărbaţii ale căror soţii sunt frumoase, relatează blackpoolgazette.co.uk.

Chiar dacă soţiile lor arată uimitor, ei nu simt nici o presiune pentru a se îngriji. Conform rezultatelor studiului, modul cum arată partenerul poate fi forţa mobilizatoare pentru a avea un corp subţitre, lucru valabil însă numai pentru femei.  

Psihologul Tania Reynolds, de la Univesitatea Florida, spune că  "rezultatele au relevat că având un soţ atractiv din punct de vedere fizic poate avea consecinţe negative pentru soţiile care nu sunt la fel de atrăgătoare".

Dar această motivaţie în plus, de a ţine dietă, nu există printre femeile considerate mai atractive decât soţii lor. Cât priveşte bărbaţii, ei sunt predispuşi să devină delăsători dacă au o soţie sau parteneră frumoasă, sau nu.

Doctoranda Reynolds şi coautorul studiului prof. Andrea Meltzer au descoperit că femeile considerate mai puţin atractive sunt mult mai motivate să ţină o dietă dacă soţii lor sunt arătoşi. 

Ele susţin că într-o lume în care aparenţele contează, imaginea corpului poate avea o influenţă puternică asupra alegerilor şi comportamentului nostru, în special când vine vorba despre ţinerea unei diete.  

Această imagine este uneori modelată sau distorsionată de mai mulţi factori, inclusiv de imaginile din mass media, părinţi, relaţii, chiar şi de stările noastre de spirit.

Este însă primul studiu de acest fel care analizează "adevărul urât" despre atractivitate, posibilul efect psihologic al unui soţ arătos sau soţii frumoase.

"Aceste rezultate sunt interesante ;i le putem folosi într-un mod constructiv". Ea spune că studiul publicat în Body Image oferă o vedere din interior a relaţiilor în care femeile se tem că nu sunt la înălţimea aşteptărilor partenerilor lor.  

Înţelegerea factorilor care cresc riscul ca unele femei să dezvolte tulburări de alimentaţie sau alte probleme de sănătate poate ajuta la prevenţie.

"Studiul sugerează că ar exista anumiţi factori sociali care joacă un rol în tulburările de alimentaţie ale femeilor. Ceea ce ar ajuta la identificarea femeilor cu risc de a dezvolta comportamente grave privind dieta, asociate cu alte tulburări psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea, abuzul de medicamente, insatisafacţia faţă de viaţă", a explicat Reynolds.

Studiul continuă o cercetare a laboratorului condus de Prof Meltzer, care a descoperit că mariajele tind să fie de succes şi mai satisfăcătoare când soţiiile sunt mai atrăgătoare decât soţii lor. 

În 2013 prof. Meltzer a analizat 450 de noi cupluri şi a descoperit că soţii cu soţii atrăgătoare, ca Javier Bardem şi Penelope Cruz (foto), au mai multe şanse să fie fericiţi. Ea a arătat că având un soţ mai fericit, şi o căsnicie este, în general, mai fericită.

Un studiu similar, realizat în 2008 de UCLA, arată că bărbaţii cu soţii atrăgătoare, mai ales cei consideraţi mai puţin arătoşi decât soţiile lor, au căsnicii mai fericite.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră