Uleiul de măsline a ajuns un lux. Celebrul bucătar Jamie Oliver, lovit de criză

09 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Uleiul de măsline a ajuns un lux. Celebrul bucătar Jamie Oliver, lovit de criză

Prețul uleiului de măsline extravirgin în Italia a crescut cu aproape o treime din octombrie și până în prezent ajungând la 5,75 euro per kilogram, în timp ce în Spania prețurile au crescut cu aproximativ 10%. Motivul este vremea nefavorabilă din Spania și Italia, cei mai mari producători mondiali de ulei de măsline, relatează Bloomberg, citat de agerpres.ro.

Din cauza deprecierii lire sterline în urma Brexitului, prețul uleiului de măsline este la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani în Marea Britanie. Celebrul chef Jamie Oliver a fost nevoit sa închidă șase restaurante cu specific italian din Marea Britanie, dupa ce costurile sale au crescut în urma deprecierii lirei. "Uleiul de măsline este scump și foarte mult la cheremul naturii. Sortimentele foarte bune merită fiecare bănuț. Practic plătești pentru fiecare linguriță, la fel ca și pentru foie gras sau caviar", spune Jamie Oliver.

Intemperiile din  Spania și Italia au dus şi la creșterea explozivă a prețului la legume, provocând dispariția salatei și a dovleceilor din rafturile supermarketurilor europene. În Germania, prețul salatei s-a dublat, în Finlanda s-a triplat, în timp ce prețul la dovlecei a crescut de patru și de chiar cinci ori în Franța.

În Marea Britanie, unul dintre principalii clienți ai Spaniei, consecințele s-au resimțit pe rafturile supermarketurilor. Două din cele mai mari lanțuri de supermarketuri au decis să raționalizeze salata și broccoli, astfel că un client nu poate cumpăra decât două salate și trei broccoli.

Spania este primul producător și exportator de fructe și legume din Uniunea Europeană, iar Franța și Marea Britanie sunt principalii săi clienți.

Alte stiri din Life style

Ultima oră