Vrei să ai succes în carieră și în viată? Urmează aceste 9 sfaturi

12 Iun 2016 | scris de Istvan Deak
Vrei să ai succes în carieră și în viată? Urmează aceste 9 sfaturi

”Oamenii de succes au capacitatea de a se deconecta periodic de la problemele care îi apasă, limitează consumul de cofeină, reuşesc să elimine discuţiile interne negative cu ei înşişi. Au capacitatea de a gândi în perspectivă. Îşi ţin respiratia sub control. Au capacitatea de a lucra în echipă şi de a delega sarcini”, notează Autorul Bestseller-ului “Inteligenţa Emoţională 2.0”, Travis Bradberry.

El evidențiază cele mai importante 8 recomandări ale trainerului.

Nu visa la perfecțiune
Oamenii de succes nu sunt perfectionişti, fiindcă ştiu că perfecţiunea este o iluzie. Ei nu pot fi perfecţi. Cei care vânează perfecţiunea vor fi vânaţi la rândul lor de sentimentul de eşec. Vor fi marcaţi toată viaţa de ceea ce nu au făcut sau ar fi putut face mai bine, în loc să se bucure de ceea ce au obţinut.

Nu permite să ţi se răpească bucuria
Dacă fericirea depinde de o comparaţie cu altcineva, atunci nu mai ești făuritorul propriului succes. Oamenii inteligenţi emoţional nu permit ca bucuria lor să fie diminuată de părerile sau prestaţiile altora. Este aproape imposibil să ignorăm ce cred alţii despre noi, dar nu trebuie să le acceptăm părerile. Doar aşa poate creşte stima de sine. Realitatea este că nu ești nici atât de bun şi nici atât de slab precum cred unii la un moment dat.

Nu rumega problemele
Dacă rămâneţi fixaţi pe o problemă, atunci vă încărcaţi de sentimente negative şi de stres, ceea ce vă limitează capacitatea de efort. Capacitatea de atenţie a unei persoane este determinantă pentru starea sa emoţională. Oamenii inteligenţi emoţional nu rumegă problemele, fiindcă ştiu că este mai productiv să cauţi soluţii

Iartă, dar nu uita
Iertarea înseamnă să treci peste un moment din trecut şi să te concentrezi pe viitor.
Oamenii de succes iartă uşor, dar nu uită nimic. Iertarea nu înseamnă însă să acorzi o nouă şansă cuiva care te-a dezamăgit. Oamenii inteligenţi emoţional nu permit să fie traşi în jos de greşelile altora. De aceea se debarasează foarte uşor de astfel de oameni şi fac totul ca să se protejeze de posibilele daune.

Nu duce lupte pe viaţă şi moarte
Sentimentele necontrolate duc repede la conflicte şi la tentaţia de a duce o luptă care va lăsa urme adânci. Oamenii inteligenţi emoţional ştiu cât de importantă este supravieţuirea, astfel încât lupta să fie continuată şi mâine. Fii suficient de puternic încât să alegi luptele ce merită purtate.

Nu trăi în trecut
Toate eşecurile ne zdruncină din încrederea în sine şi ne îngreunează speranţa la un succes. Oamenii inteligenţi emoţional sunt conştienţi că nu pot fi doborâţi de un eşec sau altul. Acest lucru este posibil doar dacă evităm să trăim în trecut. Drumul către succes este marcat de eşecuri şi riscuri. Dacă rămâneti blocaţi în trecut atunci nu mai credeţi cu adevărat în succesul vostru. Trecutul devine prezent şi trăiţi într-un blocaj total.

Nu ezita să spui NU
Oamenii cărora le este greu să spună NU suferă de stres, sindromul “burnout” sau chiar de depresie. Există oameni care nu pot spune nu, fiindcă sunt prea îngrijoraţi de reacţia celor din jur. Oamenii inteligenţi emoţional evită folosirea unor fraze precum – 'Nu cred că pot să fac asta'.., sau- 'Nu sunt sigur că'... A refuza un angajament este un semn că trataţi cu mare seriozitate angajamentul actual şi căutaţi drumul spre succes.

Evită anturajul negativ
Staţi cât mai departe de oamenii care se plâng tot timpul. Aceştia sunt înecaţi în propria milă în loc să se concentreze asupra unor soluţii. Aceştia o să vă anime să deveniţi ca ei. Situaţia ne obligă de multe ori să le ascultăm tiradele, ca să nu părem nesimţiţi, dar este o mare diferenţă între a fi un ascultător pasiv sau a te încărca cu valul de emoţii negative.

Nu purta ranchiună
Energiile provocate de ranchiună nu reprezintă altceva decât un stres continuu. Ranchiuna vă ţine blocaţi de un anumit eveniment şi vă menţine corpul într-o stare de alarmă acută. Oamenii inteligenţi emoţional ştiu că trebuie să se ferească de un astfel de factor de stres continuu. Dacă vei învăţa să renunţaţi la ranchiună, atunci îți îmbunătăţești nu doar capacitatea de efort, ci şi sănătatea.

Alte stiri din Life style

Ultima oră