Studiu: Pastele nu îngraşă! Dimpotrivă, te ajută să slăbeşti

04 Apr 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Studiu: Pastele nu îngraşă! Dimpotrivă, te ajută să slăbeşti

Dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați sunt extrem de populare și mulți oameni consideră că ar trebui să evitați să consumați prea multe paste - împreună cu alți carbohidrați rafinați - dacă doriți să slăbiţi, scrie businessinsider.com.

Un nou studiu arată însă că presupunerea că pastele îngraşă ar putea fi neîntemeiată. Cercetarea, publicată recent în BMJ Open de către cercetatorii canadieni de la Spitalul St. Michael, a examinat dovezile din 30 de studii randomizate, controlate, care au implicat 2.488 de participanţi.

Aceştia au mâncat paste de aproximativ trei ori pe săptămână în loc de alţi carbohidraţi, urmând, de asemenea, o dietă cu indice glicemic (IG) scăzut. Dieta cu IG scăzut se bazează pe conceptul de indice glicemic, care clasifică alimentele în funcţie de rata de descompunere în glucoză.

Pastele au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că determină creșteri mai mici ale nivelului zahărului din sânge decât majoritatea altor carbohidrați rafinați, cum ar fi orezul și pâinea albă.

Persoanele care au luat parte la studiu au mâncat în medie 3,3 porții de paste pe săptămână în loc de alţi carbohidrați. Fiecare porţie a fost echivalentă cu aproximativ jumătate de ceaşca de paste gătite.

Cercetatorii au descoperit că, de fapt, participanţii la acest experiment au pierdut aproximativ 0.5 kg  în 12 săptămâni. Studiul a constatat că pastele nu au contribuit la creşterea în greutate sau la creşterea grăsimii în organism, a spus dr. John Sievenpiper, cercetător clinician.

De fapt, analiza a arătat o mică pierdere în greutate. Deci, contrar preocupărilor, pastele ar putea fi parte a unei diete sănătoase, cum ar fi o dietă cu IG scăzut.

Studiul concluzionează, de asemenea, că pastele, în contextul dietelor cu IG scăzut, nu cresc adipozitatea, ci chiar reduc greutatea corporală şi IMC, comparativ cu dietele cu IG mare.

Oamenii de ştiinţă spun însă că sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă pastele vor fi introduse sau nu în diete sănătoase, din moment ce nu îngraşă.

Alte stiri din Life style

Ultima oră