O plantă aromatică face senzaţie printre studenţi. Care e motivul

22 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
O plantă aromatică face senzaţie printre studenţi. Care e motivul

Vine sesiunea de examene şi, de multe ori, pentru a face faţă, studenţii apelează la cafea şi băuturi energizante. Experții spun însă că există un mod mult mai sănătos de îmbunătăţire a memoriei înaintea unui test important, relatează standard.co.uk.

Conform unui nou studiu, mirosirea unui mănunchi de rozmarin ar îmbunătăţi semnificativ capacitatea de memorare. Un studiu realizat de Universitatea Northumbria a analizat modul în care diferite arome ar putea avea impact asupra memoriei.

Cercetatorii au descoperit că studenții care au trecut un test de memorie, desfăşurat într-o cameră parfumată cu mirosul familiar al acestei plante, au avut cu 5-7% rezultate mai bune.

„Activitatea electrică a creierului ar putea fi influenţată de aceste arome sau compuşii farmacologici activi pot fi absorbiţi“, a declarat cercetatorul Mark Moss. El a descris această acţiune ca fiind aproape similară cu efectul drogurilor, când creierul este influenţat de substanţa inhalată.

Ca urmare, studenţii din Marea Britanie cumpără în vrac plante medicinale înaintea sezonului de examen, în încercarea de a-şi îmbunătăți memoria. Conform unui magazin de produse naturiste, Holland & Barrett, vânzările de rozmarin au crescut cu 187% față de anul trecut. Lanțul High Street spune că a trebuit să-şi facă stocuri suplimentare pentru a satisface cererea mare, fără precedent, pentru plante medicinale.

„Am văzut o creștere bruscă a cererii“, a declarat un purtător de cuvânt pentru Holland & Barrett. „Deoarece sezonul de examen continuă, am crescut proviziile în magazin pentru a satisface cererea“, a mai spus el.

Cum vestea despre goana după rozmarin s-a dus repede, celebrul bucătar Jamie Oliver le-a oferit studenților câteva sfaturi pentru ca aceştia să obţină maximum de la plantele lor.

„Studenți! Am auzit că folosiţi rozmarin pentru a vă îmbunătăţi memoria “, a scris el pe Twitter.  „Sfat - scufundaţi-l în apă fierbinte pentru a elibera mai multe uleiuri !!! Baftă băieţi! "

Oamenii au făcut legătura între rozmarin şi îmbunătăţirea memoriei de sute de ani. Studenţii din Grecia antică au mers până într-acolo încât purtau ghirlande groase de rozmarin în jurul gâtului pentru a le aduce noroc.

Cercetătorii speră să extindă studiul pentru a testa o paletă largă de arome în procesul educaţional. Ei cred că adulţii, ca şi adolescenţii şi copiii, pot beneficia de pe urma inhalării acestor arome care îmbunătăţesc memoria.

Alte stiri din Life style

Ultima oră