UPDATE. Ziua Internaţională a fericirii. Care e ţara cea mai fericită din lume

19 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Ziua Internaţională a fericirii. Care e ţara cea mai fericită din lume

Raportul mondial al fericirii pe 2017 va fi dat publicităţii luni, 20 martie cu ocazia Zilei Internaţionale a Fericirii. Cu acest prilej, va fi prezentat şi un top al celor mai fericite ţări din lume, clasament condus de o ţară europeană.

Clasamentul este realizat pe baza unui punctaj global care include şase factori: PIB-ul per locuitor, sprijin social, speranţa pentru o viaţa sănătoasă, libertatea de a face schimbări în viaţă, generozitate şi încredere, conform Reuters citată de hotnews.ro

În clasamentul din 2017, ce cuprinde 155 de ţări, pe primul loc se află Norvegia, cu un scor general de 7.537. Topul 10 al celor mai fericite ţări din lume este completat de Danemarca, la foarte mică diferenţă, Islanda, Elveţia, Finlanda, Olanda, Canada, Noua Zeelanda, Australia şi Suedia. În acest an, România se află pe locul al 57-lea, cu un scor mediu de 5.825.

Sudanul de Sud, Liberia, Guineea, Togo, Rwanda, Tanzania, Burundi şi Republica Centrafricană ocupă ultimele locuri în clasament.

Germania se află pe locul al 16-lea, Marea Britanie pe locul al 19-lea, iar Franţa pe 31. Statele Unite au pierdut un loc faţă de clasamentul de anul trecut şi se află pe locul al 14-lea.

În 2016, pe primul loc s-a clasat Danemarca, al cărei punctaj a fost de 7.526, urmată de Elveţia, Islanda, Norvegia şi Finlanda. România a ocupat locul 71 cu un scor mediu de 5,528.

**************************************************************************************************************************************************************************************************

Când încerci să-ţi imaginezi cum arată cel mai fericit loc de pe planetă, te gândeşti la plaje cu nisip alb, umbrite de palmieri. Numai că nu este chiar aşa, relatează cbsnews.com.

Aşa că, bine aţi venit în Danemarca, o ţară mică, cu aproape 6 milioane de locuitori. Nu are plaje tropicale, ci plouă cam jumătate de an. Chiar şi aşa, această ţară îşi menţine o dispoziţie însorită, de fapt atât de însorită încât a fost desemnată cea mai fericită ţară din lume.

"Ceea ce aflăm când studiem fericirea la nivel mondial este că definiţia acesteia este aceeaşi oriunde", spune Jeffrey Sachs, autor al Raportului Mondial al ONU privind fericirea, care cuprinde şi un clasament al fericirii în 156 de ţări, Danemarca fiind plasată în mod constant în sau aproape de vârful listei.

"Oamenii vor să trăiască bine", spune Sachs. "Vor să aibă bani în buzunar și în bancă. Îşi doresc să aibă încredere în guvernul lor şi să fie sănătoși"

Anul trecut, America s-a plasat pe locul 13, după Israel, și cu puţin înainte de Mexic și Brazilia. Deşi americanilor le place să spună că sunt numărul unu, nu este întotdeauna aşa. Dar ce are Danemarca şi ei nu? Asistență medicală şi educație gratuită, un an concediu de maternitate şi 5 săptămâni concediu de odihnă plătit.

Meik Wiking, CEO la Institutul Fericirii din Copenhaga, spune că secretul fericirii stă în statutul bunăstării, concentrat pe reducerea nefericirii extreme şi investiţii în servicii publice care generează o viaţă de calitate pentru toată lumea. 

Când vine vorba de costuri, danezii sunt cei mai mari plătitori de impozite pe venituri, comparativ cu alte naţiuni - 60%. Wiking spune însă că 8 din 10 danezi sunt fericiţi să plătească aceste taxe deoarece sunt conştienţi de beneficiile uriaşe în ceea ce priveşte standardul de viaţă. 

De asemenea, Danemarca are cea mai ridicată rată privind egalitatea veniturilor şi cea mai mică rată a sărăciei din ţările occidentale, punctează Jeffrey Sachs.

Lui Meik Viking îi place însă să spună că Danemarca este cea mai puţin nefericită ţară, şi asta pentru că danezii nu sunt ocoliţi de probleme. Ţara are cea mai ridicată rată din lume la îmbolnăvirile de cancer, din cauza fumatului şi a consumului de alcool.  Un procent semnificativ din populaţie suferă de alcoolism şi depresie.

Sursa foto: cbsnews.com

Alte stiri din Life style

Ultima oră