Leduri pe trotuar pentru ghidarea celor care stau cu nasul în telefon

17 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Leduri pe trotuar pentru ghidarea celor care stau cu nasul în telefon

Un oraş olandez a venit cu o soluţie radicală pentru a evita pericolul la care se expun pietonii atunci traversează strada, uitându-se în telefon. Au fost instalate "lumini de trafic", chiar jos, pe trotuar, care îi avertizează când pot traversa în siguranţă, relatează telegraph.co.uk.

Proiectul-pilot a fost lansat în Bodegraven, un oraş din centrul Olandei, şi presupune montarea unor leduri care emit fascicule de lumină verde, când se poate traversa, de lumină roşie când nu se poate, şi flash-uri când culoarea semaforului se schimbă.   

Luminile au fost instalate într-o intersecţie de lângă o şcoală, numai pe o parte a străzii, dar pot fi extinse pe partea cealaltă pentru a crea un culoar de traversare pentru pietoni. 

Se speră că proiectul “+ Light Line”, realizat de o companie specializată în sisteme de trafic, HIG, va scădea riscul de accidente şi va face să dispară de pe stradă utilizatorii de smartphone neatenţi la ce se întâmplă în trafic.

“Atracţia pentru social media, jocuri, WhatsApp şi muzică este mare şi vine cu o lipsă de atenţie la trafic”, a declarat consilierul Kees Oskam. În schimb, un grup privind siguranţa în trafic, VVN, susţine că proiectul încurajează comportamentul necorespunzător al pietonilor.

Nu este primul loc permisibil pentru utilizatorii de telefoane. Oraşul german Augsburg a instalat lumini intermitente lângă intersecţii anul trecut, iar oraşul chinezesc Chongqing a creat trotuare cu două secţiuni, una destinată pietonilor obişnuiţi şi una pentru cei care nu se pot dezlipi de telefoane. 

Un studiu realizat recent în Europa arată că unu din cinci pietoni îşi folosesc telefoanele în timp ce traversează strada, fie că vorbesc, scriu mesaje sau folosesc aplicaţii. 

Alte stiri din Life style

Ultima oră