Fascinanta poveste a celui mai vechi mesaj găsit într-o sticlă

07 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Fascinanta poveste a celui mai vechi mesaj găsit într-o sticlă

Cel mai vechi mesaj dintr-o sticlă nu a fost descoperit de un istoric, ci de o femeie care aduna gunoiul împrăștiat pe dunele de coastă din Australia de Vest, relatează livescience.com

Tonya Illman din Perth a găsit sticla maronie, la nord de Insula Wedge, pe 21 ianuarie. În momentul în care a fost găsită, sticla nu mai fusese în mâinile unui om de 131 de ani și 223 de zile. Conform site-ul soțului lui Illman, care descrie întâmplarea, sticla a fost aruncată peste bordul unei nave germane la 12 iunie 1886.

"E cel mai remarcabil eveniment din viaţa mea", a spus Illman într-o declaraţie pentru site. "Când te gândeşti că această sticlă nu a fost atinsă de aproape 132 de ani și este în stare perfectă (...) Încă mai tremur", a afirmat ea .

Illman a remarcat că, în ciuda hotărârii sale de a strânge şi arunca gunoiul de pe plajă, când a dat peste această sticlă a stat un pic pe gânduri:" Oh, până la urmă nu trebuie s-o arunc pentru că e chiar drăguță. O pot pune în raft ", a spus ea într-un filmuleţ despre descoperirea sticlei.

Tot în acea zi, prietena fiului lui Illman, Bree Del Borrello, a descoperit în interiorul sticlei un bilet înfăşurat. Era umed, aşa că l-a luat acasă şi l-a uscat pentru câteva minute într-un cuptor cald.

Dar desfacerea biletului a adâncit şi mai mult misterul: o bucată de hârtie, de 20 de cm pe 15,3 cm, pe care erau dactilografiate cuvinte în limba germană, dar şi litere şi cifre scrise de mână, abia lizibile, a spus Illman.

După mai multe discuţii, cu ajutorul Muzeului Maritim al Australiei de Vest, Agenției Federale Maritime și Hidrografice Germane și a Agenției Germane pentru Vreme și Climă, familia lui Illman a aflat istoria biletului.

În 1886, o persoană aflată la bordul navei germane Paula a aruncat sticla cu mesajul peste bord. Este posibil ca această persoană să fi fost chiar căpitanul navei, O. Diekmann, deoarece tipul de cerneală și scrisul de mână găsite pe bilet corespundeau unui jurnal meteorologic al navei, ţinut de Diekmann şi în care a notat că a fost aruncată peste bord o sticlă cu un bilet, la 12 iunie în acel an.

În bilet scrie că Paula naviga de la Cardiff, Țara Galilor, până la Indiile de est olandeze, actuala Indonezia. În plus, coordonatele de latitudine de pe bilet corespund notei din jurnalul de bord al vasului Paula, potrivit site-ului web. Sticla a fost probabil aruncată peste bord ca parte a unui proiect care investighează curenții oceanici globali, potrivit Agenției maritime și hidrografice germane.

Marinarii germani au aruncat peste bord mii de mesaje în sticlă timp de peste 69 de ani, dar numai 662 de mesaje ( nu şi sticlele) au fost recuperate, conform BBC.

Anterior, cel mai vechi mesaj dintr-o sticlă era o carte poștală de 108 de ani descoperită într-o sticlă, adusă la ţărm în Germania, în aprilie 2015. Noua descoperire doboară recordul cu 23 de ani.

Alte stiri din Life style

Ultima oră