Experții în climă spun acum că blugii sunt nocivi pentru mediu

08 Apr 2024
Experții în climă spun acum că blugii sunt nocivi pentru mediu

În ciuda caracterului atemporal al blugilor, cercetări recente de la Universitatea de Tehnologie din Guangdong au descoperit că purtarea unei perechi de blugi fast-fashion doar o singură dată generează 2,50 kg de emisii de carbon. Uzura pantalonilor este echivalentă cu a conduce 10,4 mile într-o mașină medie pe benzină, scrie NewYorkPost

„Acest studiu a luat blugii ca exemplu pentru a dezvălui amprenta de carbon a consumului de modă rapidă "fast-fashion" și efectele sale suplimentare asupra climei în comparație cu moda tradițională”, au scris autorii noului raport, care urmează să fie publicat în mai 2024. 

„Producția de blugi și transportul transversal au contribuit cu 91% la amprenta de carbon a consumului fast fashion”, au adăugat experții. 

Pentru a determina efectele CO2, oamenii de știință au urmărit ciclul de viață al unei perechi de blugi care au fost rapid produse, expediate, purtate, spălate și aruncate după aproximativ șapte utilizări. 

Etapele fac toate parte din secvențele rapide pe care le urmează majoritatea hainelor moderne, datorită tendinței din ce în ce mai agitate de „modă rapidă”. Mișcarea vede comercianți cu amănuntul precum Shein, Zara, etc folosind un exces de resurse și energie pentru a scoate un model drăguț la tarife accelerate. 

Este un proces grăbit pentru a răspunde cererii tot mai mari a pasionaților cronici de cumpărături care doresc cele mai recente și mai bune look-uri la costuri reduse.  

Cu toate acestea, fabricarea articolelor de podoabă rapidă emite în atmosferă cantități îngrozitoare de gaze cu efect de seră (GES) – care provoacă încălzirea globală și schimbările climatice. 

De fapt, studiul a menționat că se estimează că industria va emite anual aproape 2,8 miliarde de tone de emisii de GES până în 2030. 

Moda tradițională - de obicei îmbrăcăminte mai scumpă, realizată cu materiale de înaltă calitate și sustenabilitatea mediului - emite aproximativ 0,22 kg de CO2, conform constatărilor. Moda rapidă produce de 11 ori mai multă poluare din cauza producției rapide, distribuției internaționale prin călătorii aeriene, spălărilor repetate și aruncarea la gunoi dupa câteva purtari.

Dar analiștii spun că există încă speranță pentru planetă.

„Sistemele de servicii pentru produse ar putea încetini ciclurile rapide de producție și consum ale modei rapide și ar putea ajuta la trecerea modei la un sistem circular prin furnizarea de servicii de reciclare, second-hand și de închiriere”, au scris profesioniștii.

Alte stiri din Life style

Ultima oră