Dietele vegetariene, de două ori mai eficiente în cura de slăbire

13 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Dietele vegetariene, de două ori mai eficiente în cura de slăbire

Dacă vreţi să slăbiţi şi veţi opta pentru o dietă vegetariană, nu numai că va fi mult mai eficientă decât cea convenţională, bazată pe un aport redus de calorii, dar va regla şi metabolismul prin reducerea grăsimii de la nivelul muşchilor, arată un nou studiu publicat în jurnalul Colegiului American de Nutriţie, conform sciencedaily. com.

Pierderea grăsimii de la nivelul muşchilor îmbunătăţeşte metabolismul glucozei şi lipidelor, aşa că această descoperire este importantă mai ales pentru persoanele cu sindrom metabolic şi diabet de tip 2, spune conducătorul studiului, dr. Hana Kahleová, director Cercetări Clinice la Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă din Washington DC.

În cadrul studiului au fost selectaţi aleatoriu 74 de subiecţi cu diabet de tip 2 pentru a urma fie o dietă vegetariană, fie una convenţională. Dieta vegetariană constă în legume, verdeţuri, seminţe, fructe şi nuci, cu alimente de origine animală reduse la un singur iaurt degresat pe zi. Atât dieta vegetariană, cât şi cea convenţională limitează aportul de calorii la 500.

S-a constatat că dieta vegetariană este de aproape două ori mai eficientă în scăderea în greutate, ducând la o pierdere de 6,2 kg, comparativ cu 3,2 kg, în cazul dietei convenţionale. 

Cercetătorii au realizat, ulterior, analize RMN ale ţesutului adipos al subiecţilor pentru a vedea cum cele două dieten au afectat grăsimea subcutanată, subfascială şi intramusculară. Cu alte cuvinte, pentru a vedea câtă grăsime a mai rămas sub piele, pe muşchi şi în interiorul muşchilor. 

Ei au descoperit că ambele diete au dus la o reducere similară a grăsimii subcutanate. Reducerea grăsimii de pe muşchi s-a produs numai în cazul dietei vegetariene, iar cea intramusculară s-a redus foarte mult, tot cu ajutorul acestei diete.

O descoperire importantă din moment ce grăsimea subfascială la pacienţii cu diabet de tip 2 este asociată cu rezistenţa la insulină, iar reducerea acesteia are un efect benefic asupra metabolismului glucozei. În plus, reducerea grăsimii intramusculare ajută la întărirea muşchilor şi la mobilitate, mai ales la persoanele vârstnice cu diabet.

 "Dieta vegetariană s-a dovedit a fi cea mai eficientă pentru scăderea în greutate. De asemenea, studiul nostru a arătat că o dietă vegetariană este mult mai eficientă în reducerea grăsimii musculare şi îmbunătăţirea metabolismului. Aceste constatări sunt importante pentru persoanele care încearcă să slăbească, inclusiv pentru cele care suferă de sindrom metabolic şi/sau diabet de tip 2", a declarat dr. Hana Kahleová.

Alte stiri din Life style

Ultima oră