De ce doare atât de mult o despărțire?

05 Mai 2021 | scris de Andreea Vasilescu
De ce doare atât de mult o despărțire?

Chiar și atunci când o relație nu mai funcţionează, un divorț sau o despărțire pot fi extrem de dureroase deoarece reprezintă pierderea nu numai a parteneriatului, ci și a viselor și angajamentelor pe care le-ai împărtășit cu celălalt.

Relațiile romantice încep cu o notă de entuziasm și speranță pentru viitor. Când o relație eșuează, resimţim o profundă dezamăgire, tensiune interioară și durere.

O despărțire sau divorț ne lansează pe un teritoriu neexplorat. Totul este întrerupt: rutina și responsabilitățile, casa, relațiile cu familia extinsă, prietenii comuni și chiar și cu propria identitate, arată psyhologyhub.ro.

O despărțire, și, în general, atunci când suferim din dragoste ne poate afecta destul de mult, de la faptul că nu mai avem încredere în propria persoană, ne izolăm, nu ne mai putem concentra la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, până la probleme de sănătate, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, dureri de cap sau lipsa somnului. Este firesc să ne întrebăm cât anume durează până când vom putea trece peste.

Cât durează refacerea?

Când vine vorba de timpul de refacere după o despărțire, unii se gândesc la o perioadă destul de fixă, cum ar fi jumătate din cât a durat relația voastră, pe când alții consideră că durează o lună. Fiecare dintre noi are propriul mecanism prin care poate trece mai ușor peste suferința provocată de o despărțire. 

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Positive Psychology, 71% dintre cei 155 de respondenți au considerat că durează trei luni, adică aproximativ 11 săptămâni, ca să treci peste o despărțire. Poate fi surprinzător de puțin pentru unii și poate prea mult pentru alții, potrivit independent.co.uk.

Aceasta survine unor cercetări anterioare, potrivit cărora este nevoie de până la şase luni pentru a depăşi un astfel de moment. În urma unui studiu diferit asupra duratei de care un cuplu are nevoie pentru a trece peste un divorţ s-a stabilit că aceasta este semnificativ mai mare. Potrivit site-ului Fifties.com, este nevoie, în medie, de 18 luni pentru a putea fi depăşită trauma provocată de un divorţ.

Cum să gestionezi o despărțire sau un divorţ
 

Recunoaşte-ţi trăirile
Este firesc să ai trăiri contradictorii şi să treci de la un sentiment la altul, dă-ţi voie să le trăieşti. Este normal să te simți trist, supărat, epuizat, frustrat și confuz – și aceste sentimente pot fi intense. S-ar putea să te simți, de asemenea, neliniștit în legătură cu viitorul. Acceptă că astfel de trăiri se vor estompa în timp. Chiar dacă relația era nesănătoasă, aventura în necunoscut este înspăimântătoare.

Oferă-ți o pauză
Acordă-ți permisiunea de a te simți și de a funcționa la un nivel mai mic decât cel obişnuit pentru o perioadă de timp. S-ar putea să nu fii pentru o perioadă atât de productiv la locul de muncă sau să te îngrijeşti de ceilalți cum o făceai înainte. Nimeni nu este superman sau superwoman, oferă-ţi timp pentru a te vindeca şi a-ţi reîncărca bateriile.

Cere ajutorul
Împărtășirea sentimentelor cu prietenii și familia te poate ajuta să treci mai uşor prin această perioadă. Poţi lua în considerare un grup de suport în care poţi discuta cu alte persoane aflate în situații similare. Izolarea şi retragerea socială pot creşte nivelul de stres, pot reduce concentrarea și te pot împiedica să hrăneşti celelalte relații din viaţa ta sau îţi pot afecta sănătatea. Nu-ţi fie teamă să ceri ajutorul din altă parte dacă ai nevoie de el.

Dacă nu te simţi confortabil să te deschizi în faţa celor apropiaţi, îţi recomandăm să consulţi un psihoterapeut sau un consilier psiholog. Cel mai important lucru este să ai un spaţiu în care să te simţi confortabil şi să te poţi vorbi despre experienţa ta, scrie psychologyhub.ro.

Despărţirile nu sunt momente prea plăcute. Indiferent de cine pe cine a părăsit, dacă te afli la sfărşitul unei relaţii, încearcă să te abţii să spui anumite lucruri. Poate că unele dintre ele ţi se par clişee, unele pot fi interpretate ca nesincere, iar pe altele le poţi regreta zilele care urmează despărţirii, scrie csid.ro.

Sursa foto: Harli Marten / Unsplash

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră