Cum să faci o impresie bună din prima, conform ştiinţei

25 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cum să faci o impresie bună din prima, conform ştiinţei

Alexander Todorov este profesor de psihologie la Universitatea Princeton. Cercetarea sa despre modul în care suntem influențați de chipurile oamenilor este renumită și spune că acest lucru se întâmplă mai repede decât credem, relatează indy100.com.

El spune că se aştepta într-un studiu să aibă nevoie de mai mult timp pentru a face judecăți complexe despre oameni, cum ar fi dacă aceştia par demni de încredere sau agresivi.

Acum știm că, în esență, că nu avem nevoie de mai mult de 200 de milisecunde pentru a surprinde imaginea unei fețe. Deci, literalmente, ne putem face o impresie cu o singură privire. Aşa că ne trebuie doar o fracțiune de secundă pentru a face o primă impresie bună, spune profesorul.

Iată ce trebuie să faceţi pentru ca timpul să lucreze în favoarea voastră:

1. Îndreptați sprâncenele

Todorov explică faptul că sprancenele joacă un rol foarte important în modul în care percepem emoția. Se pare că, pentru recunoașterea expresiilor emoționale, sprâncenele sunt mult mai importante decât ochii, pur și simplu pentru că se mișcă într-o măsură mult mai mare decât ochii.

Și, de fapt, chiar și pentru recunoașterea indivizilor, a persoanelor familiare, sprancenele sunt mai importante decât ochii. Imaginați-vi-l pe Nixon fără sprâncene, el devine practic nerecunoscut, și dacă îi îndepărtați ochii, dar îi lăsați sprancenele, el este perfect recognoscibil.

Și asta nu funcționează numai pentru oameni ca Nixon, cu sprâncene proeminente, ci şi în cazul multor fețe familiare.

2. Dormiţi bine

În general, când suntem fericiți și odihniți, vom fi percepuți mai pozitiv. Există studii interesante cu fotografii în care oamenii sunt surprinşi după ce au avut un somn bun și după ce au fost privați de somn. Și se poate sesiza imediat diferența.

3. Feminizează-ţi-vă fața

Todorov explică faptul că, potrivit unor studii, fețele care par mai feminine tind să fie considerate mai de încredere. Acest lucru explică de ce machiajul este atât de popular. Machiajul crește contrastul dintre sprâncene, ochi și gură și restul feței și face chipul să arate mai feminin. Ceea ce, conform lui Todorov, vă va face să păreţi mai de încredere, dar și mai puțin dominante. În schimb, dacă vizaţi o funcţie de conducere, ar trebui să atrageți atenția asupra caracteristicilor dvs. mai masculine.

4. Purtați haine în care vă simţiţi confortabil

Există un alt studiu interesant, în care femeilor li s-a cerut să poarte ceva ce iubesc cu adevărat sau ceva ce urăsc. Și apoi,au fost fotografiate  în timp ce purtau aceste haine, numai la faţă. Şi ghiciţi, ce? Când purtau ceea ce le plăcea, oamenii le percepeau ca fiind mai atrăgătoare.

5. Nu judecaţi oamenii la prima vedere

După cum recunoaște Todorov, aceste judecăți rapide sunt valabile în ambele sensuri și ar trebui să fiţi conștienţăi  şi să combateţi o impresie negativă dacă aţi luat rapid o decizie despre cineva, doar la prima vedere. Aşadar, primul pas este să conștientizăm că există multe circumstanțe în care v-aţi putea face o primă impresie, dar care ar putea fi înșelătoare. Cum ar fi, de exemplu, să credeţi că vecinul dvs. este un tip care nu inspiră încredere doar pentru simplul fapt că arată aşa.

Așa că gândiți-vă mai atent când vine vorba despre un potențial angajat sau judecarea unei persoanei cu care veți trăi mult timp.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră