A mai fost demontat un mit: Fumatul nu slăbeşte, ci îngraşă

05 Apr 2018 | scris de Gabriela Antoniu
A mai fost demontat un mit: Fumatul nu slăbeşte, ci îngraşă Galerie foto (2)

Renunțarea la fumat a fost asociată mult timp cu creşterea în greutate. Și supermodelele Kate Moss și Naomi Campbell par să fie dovada vie că acest obicei te menţine subțire, relatează dailymail.co.uk.

Fumătorii sunt mai expuși riscului de creștere în greutate decât cei care nu fumează, deoarece dovezile arată că mănâncă cu 200 de calorii mai mult pe zi.

În ciuda limitării apetitului, țigările nu reprezintă neapărat o modalitate bună de a pierde în greutate, sugerează un studiu realizat pe aproape 5300 de persoane.

Oamenii care fumează mănâncă mai puțin, dar mai nesănătos, consumând o cantitate suplimentară de 0,23 calorii pentru fiecare gram de alimente.

Este posibil ca, în general, persoanele care fumează să fie mai puțin preocupate să fie sănătoase astfel încât să acorde mai puțină atenție la ceea ce mănâncă. Dovezile anterioare arată că fumătorii consumă mai puține fructe și legume decât nefumătorii.

O echipă de la Yale și de la Universitatea Fairfield din Connecticut a comparat aportul de calorii al fumătorilor zilnici, al fumătorilor ocazionali și al nefumătorilor.

Co-autorul, dr. Jacqueline Vernarelli, de la Universitatea Fairfield, a declarat: "Fumătorii aveau diete cu o densitate mare de energie, adică consumau cantități mai mici de alimente dar cu un conţinut mai mare de calorii. Nefumătorii consumau mai multe alimente care conțineau mai puține calorii. "

Fumătorii sunt recunoscuți că sunt sedentari, fac mişcare mai puţinp şi consumă mai mult alcool. Cercetătorii au vrut să afle dacă aceştia consumă și mai multe calorii.

Rezultatele se bazează pe mărturiile oamenilor despre ceea ce au mâncat pe parcursul zilei, conținutul de calorii împărțit la cantitatea de alimente din farfuriile lor.

Cercetătorii au descoperit că fumători zilnici au consumat în plus 200 de calorii faţă de nefumători, pe baza aportului lor de 2,02 calorii pe gramul de alimente. Nefumătorii au consumt 1,79 calorii pe gram de alimente, arătând că au mâncat mai sănătos. Fumătorii ocazionali s-au aflat între cele două grupuri, consumând 1,84 calorii pe gram.

Fumătorii moderați și cei înrăiţi sunt mai puțin predispuşi să respecte recomandările dietetice, cum ar fi "cinci porţii" de fructe și legume pe zi.

Ei fac, de asemenea, alegeri alimentare mai puțin variate, reducând probabilitatea de a mânca mese echilibrate. Acest lucru se poate datora faptului că fumatul face mai dificilă gustarea alimentelor comparativ decât la nefumători.

Studiul, publicat în revista BMC Public Health, spune că dieta săracă a fumătorilor, împreună cu toxinele din ţigări, i-ar putea expune la riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral.

 "Ştim din literatura de specialitate că preocuparile legate de creşterea în greutate sunt o barieră în calea renunţării la fumat şi ştim că dieta bogată în alimente hipercalorice este asociată cu o greutate corporală mai mare. Rezultatele noastre sugerează ca abordarea valorii energetice mari în dietele fumatorilor ar putea fi o ţintă bună pentru a interveni, ca parte a unui plan mai mare de renunţare la fumat", a declarat dr. Vernarelli. 

Alte stiri din Life style

Ultima oră