Google omagiază o româncă, cu Google Doodle (VIDEO)

10 Noi 2018 | scris de M.C.
Google omagiază o româncă, cu Google Doodle (VIDEO) Galerie foto (2)

Google o omagiază, sâmbătă, pe Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume, de la a cărei naştere se împlinesc 131 de ani.

Enciclopedia României scrie că aceasta a fost prima femeie inginer din lume, şefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României, sora inginerului Dimitrie Leonida.

Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut în 10 noiembrie 1887, la Galaţi.

A studiat şcoala primară la Galaţi şi liceul la Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, obţinând bacalaureatul la secţia reală a Liceului „Mihai Viteazul”.

După terminarea liceului, s-a înscris la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti (Politehnica de astăzi), dar a fost respinsă din cauza prejudecăţilor vremii, care refuzau dreptul femeilor de a urma o astfel de facultate.

Însă, în anul 1909, pleacă la Berlin şi se înscrie la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind prima femeie studentă a acestei universităţi. În 1912 a absolvit cu calificativul “bine”, spre admiraţia decanului, şi a devenit oficial prima femeie inginer din lume, cu specializarea chimie.

Deşi i s-a oferit un post de inginer la firma BASF din Germania, Elisa s-a întors în ţară, aşa cum făceau cei mai mulţi dintre tinerii români care studiau în străinătate. A reuşit, cu greu, să obţină un post de inginer la laboratorul Institutului Geologic din Bucureşti.

După puţin timp, a început Primul Război Mondial. Cu riscul vieţii, merge pe front, unde desfăşoară o intensă activitate în cadrul organizaţiei „Crucea Roşie“, ajutând la diminuarea suferinţelor soldaţilor răniţi.

I s-a încredinţat chiar conducerea unor spitale de campanie în apropiere de Mărăşeşti. Pentru activitatea sanitară, a fost decorată cu ordine şi medalii româneşti şi străine.

Tot pe front l-a întâlnit pe viitorul său soţ, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu, inginerul Constantin Zamfirescu, cu care s-a căsătorit, pe front, la Ghidigeni, în 1918. La nuntă a participat şi Regina Maria. A devenit mama a două fete, care ulterior au devenit una profesoară şi alta ingineră.

După război, şi-a reluat activitatea la Institutul Geologic, unde a condus un laborator de analize, în care a elaborat metode originale, raţionalizări, a introdus tehnici noi şi a efectuat studii importante, toate având ca scop cunoaşterea bogăţiilor subsolului ţării noastre.

A încetat din viaţă la 25 noiembrie 1973, la vârsta de 86 de ani.

 

Alte stiri din It

Ultima oră