Actorul francez Jean-Paul Belmondo a murit

07 Sep 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Actorul francez Jean-Paul Belmondo a murit

Actorul francez Jean-Paul Belmondo a murit pe 6 septembrie la vârsta de 88 de ani, anunţă Le Figaro, preluat de News.ro.

În ultimii ani, după ce a suferit un AVC în 2001, sănătatea lui a fost în centrul atenţiei. După o lungă convalescenţă, a reuşit să se recupereze. În septembrie 2019, a suferit o ”cădere urâtă”, iar o lună mai târziu el a fost prezent la ceremonia Gants d’or la Bruxelles în scaun cu rotile.

Belmondo, o emblemă a Noului Val Francez, care a colaborat cu regizori precum Jean-Luc Godard şi Phillippe de Broca, a devenit celebru în filmul ”Cu sufletul la gură/ A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard, din 1960.

Sinonim al expresiei ”French cool”, este cunoscut şi pentru rolurile din filmele franceze cu gangsteri, precum ”Classe tous risques” (1960), de Claude Sautet, şi ”Borsalino” (1970), de Jacques Deray.

Printre titlurile sonore din filmografia starului francez, care alegea de multe ori să interpreteze el însuşi scene care ar fi presupus dublajul unui cascador, se află pelicule precum ”Panică în oraş/ Peur sur la ville” (1975), de Henri Verneuil, şi două filme regizate de celebrul Claude Lelouch – romanţa în stil hollywoodian ”Un bărbat care îmi place/ Un homme qui me plaît” (1969) şi drama ”Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d’un enfant gâté” (1988).

Belmondo a jucat şi rolul unui membru al Legiunii Franceze într-un film din seria ”James Bond”, thrillerul ”Casino Royale” din 1967.

De la jumătatea anilor 1960, a început să joace în filme de succes comercial şi a devenit un star al comediei franceze. Urmând exemplul actorului Alain Delon, şi-a înfiinţat propria casă de producţie, Cerito, botezată astfel după numele bunicii lui.

A jucat şi teatru, mai recent la Theatre Marigny din Paris. Preşedintele Franţei i-a acordat, în 2019, însemnele Legiunii de onoare.

De două ori nominalizat la BAFTA, pentru rolurile din ”Léon Morin, prêtre” (1961) şi ”Pierrot le Fou” (1965), Belmondo a fost recompensat cu Cesar în 1989, pentru interpretarea din „Itinéraire d’un enfant gâté”.

Festivalul de Film de la Cannes i-a acordat un trofeu onorific Palme d’Or în 2011, iar festivalul de Film de la Veneţia l-a recompensat pentru întreaga carieră în 2016.

Ultimul lungmetraj în care a jucat a fost drama ”Un homme et son chien”, lansată în 2008.

Alte stiri din Film

Ultima oră