Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova, a intrat în greva foamei

30 Noi 2015 | scris de Istvan Deak
Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova, a intrat în greva foamei


El se află în arest preventiv până la 14 decembrie, conform unei decizii luate de magistrații Curții de Apel Chișinău, care au reconfirmat astfel hotărârea primei instanțe în acest caz.
Anunțul a fost făcut de către avocații acestuia prin intermediul unui comunicat de presă, citat de agora.md. Aceștia invocă tratamentul inuman și degradant la care este supus liderul PLDM, dar și faptul că este limitat de orice contact cu publicul.
„Având în vedere tratamentul inuman și degradant la care este supus constant Vlad Filat în cadrul Penitenciarului nr.13, inclusiv eforturile autorităților Republicii Moldova de a-i limita orice contact cu publicul, Biroul Asociat de Avocați ”Popa și Asociații” precizează că, începând cu ziua de astăzi, 30 noiembrie, acesta a intrat în greva foamei în semn de protest față acțiunile întreprinse de către Procuratura Anticorupție și Administrația Penitenciarului nr.13.”, se menționează într-un comunicat al biroului de avocați care-l reprezintă pe fostul premier.
Potrivit avocaților, în cadrul ultimelor întâlniri cu apărătorii, deputatul Vlad Filat s-a plâns pe faptul că în privința sa sunt constant întreprinse acțiuni de intimidare, inclusiv prin intermediul deținuților din penitenciar. Acesta a declarat apărătorilor că scopul respectivelor acțiuni ilegale din partea autorităților statului nu este altul decât demoralizarea sa.
Amintim că anterior, potrivit unei postări a Angelei Gonța pe o rețea de socializare, soțul său Vlad Filat a fost transferat în subsolul penitenciarului nr. 13, din cauza unei defecțiuni la rețeaua electrică. Totodată el ar dori să facă în curând un testament.
„Aici ei fac totul ca să mă distrugă moral. De marți, fără nici un motiv m-au băgat la subsol în condiții de mizerie absolută. Încă rezist însă nu știu dacă merită. Săptămâna viitoare voi face testamentul în caz că se va întâmpla ceva cu mine”, se putea citi în fragmentul scrisorii postate de soția politicianului, Angela Gonța.
Filat a fost arestat pe data de 15 octombrie și se află de atunci în detenție preventivă. Procurorii au solicitat arest preventiv de 30 de zile de două ori pentru deputatul PLDM, și l-au obținut. Ambele sentințe au fost atacate de avocații acestuia, însă regimul de detenție a fost menținut prin deciziile Curții de Apel. În tot acest timp Filat a stat inițial în izolatorul CNA, și a fost mutat în Penitenciarul 13.

Alte stiri din Externe

Ultima oră