Lege împotriva ”turismului social” în Germania. Ajutor social numai după cinci ani

12 Oct 2016 | scris de Istvan Deak
Lege împotriva ”turismului social” în Germania. Ajutor social numai după cinci ani


Ministrul federal al Muncii, Andrea Nahles (SPD) a prezentat un nou proiect de lege, potrivit căruia cetățenii UE nu mai pot primi ajutor social dacă nu muncesc în Germania sau dacî nu primesc ajutor de șomaj după o muncă desfășurată anterior.

Nahles dorește să pună capăt unei situații create în 2015 la Curtea Federală Socială (Bundessozialgericht), scrie Deutsche Welle. Curtea hotărâse, la începutul lui decembrie anul trecut, că cetățenii altor state ale Uniunii Europene, fără loc de muncă, au dreptul la ajutor social în Germania, cu condiția să fi locuit în această țară cel puțin șase luni.

Subiectul, despre care miscareaderezistenta.ro a scris aici, a stârnit la momentul respectiv nenumărate comentarii, majoritatea românilor aflați în Germania apreciind că este normal ca atunci când optezi pentru a pleca într-o altă țară să îți faci datoria și să muncești, fără a aștepta pomeni din partea statului respectiv.

Ministerul Federal al Muncii a argumentat măsura prin faptul că ajutoarele sociale nelimitate ar atrage șomerii din alte țări ale UE.

Curtea Europeană de Justiție a confirmat în mai multe rânduri că Germania sau alte state membre pot decide asupra propriei legislații fără să influențeze în vreun fel libertatea de mișcare. Prin această măsură se dorește evitarea așa-numitului „turism social“. Deutsche Welle reamintește, în acest context, că în special de la finele anului 2014, când a intrat în vigoare libertatea de mișcare pentru cetățenii români și bulgari, în Germania s-a discutat în nenumărate rânduri despre ajutoarele sociale pentru rezidenții fără cetățenie germană.

Într-adevăr, numărul românilor și al bulgarilor care primesc ajutor social a crescut în ultimii ani cu aproximativ 66%. Cu toate acestea, sunt mai puțini români și bulgari care beneficiază de ajutor social decât germani sau alți străini. Conform informațiilor primite de la Agenția Federală pentru Muncă (BA), 440.000 de oameni din alte state ale Uniunii Europene primeau în ianuarie ajutor social în Germania. Pe locul întâi sunt polonezii (92.000), urmați de italieni (71.000), bulgari (70.000), români (57.000) și greci (46.000). Mulți dintre aceștia au salarii foarte mici, la ele adăugându-se ajutor social. Despre acest lucru a relatat, de asemenea, miscareaderezistenta.ro, aici.

Hartz IV

Pe lângă limita de cinci ani, acest proiect de lege prevede ca cetățenii UE să primească un ajutor temporar de o lună pentru mâncare și cazare. Deoarece în Carta Socială Europeană se stipulează că țările de origine sunt obligate să asigure existența și ajutoarele sociale pentru pentru cetățenii lor. În plus, cei care vor să se reîntoarcă în țara de origine pot primi împrumuturi. Guvernul Federal nu întrevede ”costuri suplimentare” după aplicarea acestei noi legi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră