Tragedie pe Dunăre: 11 cadavre recuperate, 17 persoane sunt încă date dispărute

05 Iun 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Tragedie pe Dunăre: 11 cadavre recuperate, 17 persoane sunt încă date dispărute

Operaţiunile iniţiale de salvare s-au transformat în operaţiuni de recuperare de cadavre şi de elucidare a condiţiilor în care s-a produs tragedia de la Budapesta, miercurea trecută, când o ambarcaţiune de 26 de metri lungime, care avea la bord 33 de sud-coreeni şi 2 membri ai echipajului, s-a scufundat în 7 secunde după o ciocnire cu o navă de croazieră de 135 de metri.

Au supravieţuit doar 7 persoane.

Două corpuri au fost găsite marţi în apele Dunării după naufragiul ambarcaţiunii Sirena la bordul căreia se afla grupul de turişti sud-coreeni.

Cadavrul unui bărbat a fost extras prin fereastra epavei şi un alt corp a fost descoperit în zona localităţii Kulcs, la aproximativ 70 km în aval, conform precizărilor făcute de poliţie. Ambii bărbaţi au fost identificaţi ca fiind sud-coreeni.

Daţi dipăruţi

Conform anunţului făcut de autorităţi, 17 persoane, printre care o fetiţă de 6 ani şi cei doi membri ai echipajului, sunt în continuare date dispărute.

O echipă comună de scafandri ungari şi sud-coreeni încearcă să recupereze cadavrele care continuă să se afle la bordul epavei scufundată la peste şapte metri adâncime, în apropierea podului Margareta din capitala ungară Budapesta.

Curenţii puternici ai fluviului fac ca scufundările să fie foarte periculoase. Guvernul ungar a reamintit marţi că pentru moment este exclusă pătrunderea în interiorul epavei din cauza riscurilor crescute existente.

"Vizibilitatea este aproape nulă, nu ştim în ce măsură a fost afectată ambarcaţiunea şi ce capcane poate ascunde", a declarat ministrul de Interne Sandor Pinter. "Nu dorim să avem şi mai mulţi morţi", a subliniat în Parlament oficialul ungar.

Autorităţile de la Budapesta au în vedere recuperarea epavei în prealabil, dar desfăşurarea macaralei plutitoare presupune o scădere importantă a nivelului apei, ceea ce ar putea să mai dureze câteva zile.

Seulul ar prefera ca toate corpurile să fie recuperate înaintea finalizării acestei operaţiuni, pentru a limita riscurile ca o parte să se piardă în cursul desfăşurării operaţiunii. Coreea de Sud a trimis la Budapesta 27 de specialişti pentru a sprijini echipa ungară.

Printre cele 17 persoane date dispărute se află şi o fetiţă de 6 ani. 

Kang Kyung-wha, ministrul de Externe sud-coreean, a promis luni Seulul se va angaja într-o cooperare mai strânsă cu Ungaria, Serbia şi România în căutarea cetăţenilor sud-coreeni dispăruţi săptămâna trecută în accidentul naval de pe Dunăre, scrie hirado.hu.

Există posibilitatea ca, din cauza curentului puternic, unele cadavre să fi ajuns deja în Serbia sau România.

Comandantul navei de croazieră care a lovit ambarcaţiunea mai mică, inculpat

Comandantul navei de croazieră implicată în coliziunea gravă cu ambarcaţiunea care transporta turiştii sud-coreeni a fost inculpat sâmbătă de justiţia ungară.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului din Budapesta, căpitanul, un ucrainean de 64 de ani, a fost adus sâmbătă la tribunal după ce a fost arestat preventiv în cadrul unei anchete declanşate pentru "neglijenţă criminală pe o cale navigabilă publică".

Nava de croazieră pe care el o conducea a izbit ambarcaţiunea mai mică.

Avocatul său, Balazs Toth, a precizat pentru presă, la ieşirea din tribunal, că inculpatul va rămâne în viitorul apropiat în închisoare, Parchetul făcând apel la o decizie de eliberare sub cauţiune.

Avocatul l-a prezentat vineri pe clientul său drept un profesionist experimentat, care "a respectat toate regulile" şi care este "devastat" de dramă.

Anchetatorii încearcă să înţeleagă circumstanţele în care nava de croazieră de 135 de metri, denumită "Sigyn", a lovit ambarcaţiunea de 26 de metri care efectua o ieşire de rutină pe Dunăre, în zona centrală a Budapestei. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră