Sute de mii de ouă contaminate, restrase de pe piața din Germania!

03 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Sute de mii de ouă contaminate, restrase de pe piața din Germania!

În Germania, au fost retrase de pe piață sute de mii de ouă contaminate cu o substanță toxică, fipronil, majoritatea importate din Olanda, relatează AFP. 

Lanțurile de supermarketuri germane, de la Lidl la Rewe, au stopat comercializarea ouălor infectate. Un sistem de codificare alfanumerică permite identificarea loturilor care trebuie retrase din rafturi. Consumatorii care au cumpărat ouă din loturile în cauză înainte ca ele să fie retrase de la vânzare sunt invitați să consulte portalul www.lebensmittelwarnung.de pentru a vedea dacă ele sunt sau nu sigure pentru consum.
O "conferință telefonică de criză" a avut loc joi între mai multe regiuni ale Germaniei și guvernul federal german, a anunțat ministrul agriculturii, Christian Schmidt (CSU), la radio. Potrivit AFP, joi seara , ministrul are un briefing de presă la Berlin.

Miercuri, organismul german KAT, care îi are printre membri pe principalii producători de ouă din Germania și din țările limitrofe, a anunțat că 100 de crescătorii din Olanda au folosit substanța toxică și au fost închise, față de patru în Germania și una în Belgia.

Fipronil
La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea unor paraziți, periculoși pentru păsări.  Se pare că această societate a utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu o substanța activă, fipronil. Această substanță, utilizată în mod obișnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în cazul animalelor care sunt destinate consumului, cum sunt păsările.

Potrivit OMS, în cantitate mare, fipronilul este "moderat toxic" pentru om. Fipronilul este periculos pentru rinichi, ficat și tiroidă, a precizat NVWA, organism olandez responsabil de securitatea alimentară și sanitară. 

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră