UPDATE.Suspectul pakistanez în atacul de la Berlin, eliberat. Atacul, revendicat de ISIS

20 Dec 2016 | scris de Istvan Deak
UPDATE.Suspectul pakistanez în atacul de la Berlin, eliberat. Atacul, revendicat de ISIS

"Această așa-zisă revendicare din partea așa-numitului Stat Islamic, care, de fapt, nu e decât o bandă de teroriști, abia ne-a parvenit. Până acum nu existase nicio revendicare. Uneori astfel de mesaje sunt transmise mai târziu. Există mai multe piste pe care anchetatorii le urmăresc. Ar trebui să îi lăsăm să își facă treaba. Muncesc din greu și nimeni nu se va opri până la arestarea vinovatului sau a vinovaților", a spus ministrul De Maiziere, potrivit BBC, citat de agerpres.ro.

Șeful poliției din Berlin, Klaus Kandt, anunțase marți după amiază că era posibil ca suspectul care fusese arestat în legătură cu atacul de la Târgul de Crăciun din Berlin să nu fie autorul atacului și că un criminal periculos este probabil în continuare în libertate. Suspiciunile la adresa pakistanezului nu păreau să se confirme.

„Probabil un criminal periculos este în libertate și, desigur, acest lucru provoacă îngrijorarea populației”, a afirmat Klaus Kandt în cadrul unei conferințe de presă, spunând că măsurile de securitate din capitala germană sunt pe cale să fie consolidate.

Autoritățile germane au anunțat inițial că un solicitant de azil pakistanez, în vârstă de 23 de ani, arestat luni seara în apropiere de locul atentatului după ce a fost urmărit de un martor, este persoana suspectată că ar fi condus camionul care a intrat în plin în mulțimea adunată la târg.

El a fost arestat „pentru că părea să se potrivească descrierii” șoferului camionului oferită de martori, a declarat șeful poliției din Berlin.

Poliția a efectuat teste pentru a stabili dacă ADN-ul său corespunde „urmelor” găsite în interiorul cabinei camionului.
Cu toate acestea, șeful Parchetului federal antiterorist, însărcinat cu supravegherea anchetei, Peter Frank, și-a exprimat convingerea cu privire la rezultatul investigațiilor.

„Trebuie să ne obișnuim cu ideea că persoana reținută nu este autorul atentatului”, a spus el.

Bărbatul arestat a negat acuzațiile.

În vârstă de 23 de ani, suspectul, Naved B., este un refugiat posibil din Pakistan, care a ajuns în Germania în urmă cu un an și care locuia într-un centru pentru refugiați.

Oficiali din cadrul securității au spus că suspectul, care a folosit două nume false, era cunoscut de poliție pentru comiterea de mici infracțiuni.

Totodată, șeful poliției din Berlin a anunțat că măsurile de securitate vor fi consolidate în oraș, printr-o mai mare prezență a polițiștilor înarmați în locuri foarte aglomerate, cum ar fi piețele de Crăciun, și instalarea unor bariere de metal.

Camionul folosit în comiterea atacului de luni seară de la târgul de Crăciun din Berlin a plecat vinerea trecută din Italia, a anunțat marți agenția de presă italiană ANSA, care citează surse neidentificate de rang înalt din serviciile de securitate, potrivit DPA, preluată de agerpres.ro.

Camionul a preluat oțel laminat de la o fabrică din apropiere de Milano și a trecut la 16 decembrie pe la punctul de frontieră Brenner dintre Italia și Austria în jurul orei 18:00 (17:00 GMT), au spus sursele citate.

Nicio altă legătură între atac și Italia nu a fost stabilită.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră