”O înțelegere între Trump si Putin este o idee bună”! Ești de acord?

04 Dec 2016 | scris de Istvan Deak
”O înțelegere între Trump si Putin este o idee bună”! Ești de acord?

Emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, i-a avertizat pe deputații europeni că estul asediat al orașului sirian Alep ar putea fi șters de pe fața pământului până de Crăciun. După șase ani de război sângeros, suferința civililor din Siria continuă.

Doar în ultimele zile, peste 50.000 de oameni au fugit din estul Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, în contextul în care forțele guvernamentale continuă ofensiva.

“Este o imagine foarte sumbră din punct de vedere umanitar. Avem nevoie de o presiune internațională pentru a se asigura că nu există nicio continuare a bombardamentelor.

Cu onestitate, nu există nicio dovadă că Rusia bombardează estul orașului sirian, forțele guvernamentale siriene fac acest lucru. Nu pot să spun că va mai rezista partea de est a Alepului. Până de Crăciun, când va fi probabil sub control guvernamental, vom avea o mulțime de daune. Ajutorul umanitar trebuie să ajungă acolo înainte ca acest lucru să se întâmple”, consideră Staffan de Mistura.

Acord între SUA și Rusia?
”Nu există nicio îndoială că implicarea Rusiei a schimbat mersul lucrurilor. Prioritatea lor oficială este să nu fie o nouă Libia, deci o tranziție ușoară în loc de lovitură de stat. Al doilea obiectiv al Rusiei este de a lupta cu Daesh (ISIS). În cazul în care președintele ales al SUA, Donald Trump, pune în aplicare ce a spus și face din lupta cu Daesh o prioritate, sunt convins că interesul său de a face o înțelegere cu președintele Putin este o idee bună. Cu toții vrem să luptăm împotriva Daesh, dar pentru înfrângerea Daesh avem nevoie și de o soluție politică cuprinzătoare”, spune de Mistura.

Despre rolul UE
”Europa este primul loc afectat de criza din Siria; criza refugiaților a devenit o problemă majoră pentru stabilitatea politică. Europa trebuie să fie în prima linie și să sprijine ONU, așa cum o face Federica Mogherini.

UE poate face, de asemenea, multe în ceea ce privește medierea cu Iranul, Arabia Saudită și alți actori regionali. Cel mai important aspect este totuși reconstrucția. Nicio altă instituție nu este mai pregătită să contribuie la reconstrucția Siriei. Din nou, acest lucru se bazează pe o soluție credibilă politică, inclusiv. Nu numai o înfrângere sau o victorie”, a încheiat emisarul ONU.

Alte stiri din Externe

Ultima oră