Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Comunitatea internațională speră că e un pas spre normalitate

07 Sep 2019
Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Comunitatea internațională speră că e un pas spre normalitate

Rusia şi Ucraina au încheiat sâmbătă un schimb de prizonieri, după negocieri îndelungate, iar 70 de oameni au ajuns la Kiev, respectiv Moscova. Între ei se află marinarii reţinuţi în urma conflictului de anul trecut, cineastul Oleg Senţov, dar şi martorul-cheie în cazul avionului doborât în 2014 în estul Ucrainei.

Săptămâna aceasta, liderii celor două ţări au anunţat că discută eliberarea mai multor prizonieri. Putin anunţa joi că negocierile au fost finalizate şi că schimbul implică un număr important de persoane. Tot el a afirmat că acest schimb de prizonieri între Moscova şi Kiev ar putea reprezenta un pas spre normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a întâmpinat şi îmbrăţişat pe cei eliberaţi sâmbătă, între ei şi cineastul Oleg Senţov, în timp ce Russia 24 TV transmitea debarcarea foştilor prizonieri ruşi la Moscova. Zelenski a declarat reporterilor că schimbul este parte dintr-un acord al lui cu preşedintele rus Vladimir Putin. El a adăugat că trebuie făcuţi toţi paşii pentru „a finaliza acest război oribil”, referire la conflictul de cinci ani cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Deşi solicitările Ucrainei de a-i fi înapoiată Peninsula Crimeea au rămas fără răspuns din partea Rusiei, care a anexat-o în 2014, schimbul de sâmbătă poate fi văzut ca un câştig pentru Zelenski, care a preluat anul acesta puterea, promiţând că va repatria ucrainienii reţinuţi în Rusia.

Separatiştii susţinuţi de ruşi continuă să controleze o parte din estul Ucrainei, într-un conflict în care au murit peste 13.000 de oameni. Zelenski a promis că va pune capăt confuntărilor ce persistă în ciuda semnării unui acord de încetare a focului în 2015.

Schimbul de prizonieri poate pregăti terenul pentru discuţii, chiar dacă diferenţele majore rămân între Rusia şi Ucraina. Preşedintele francez Emmanuel Macron încearcă să organizeze un summit Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa pentru a discuta problema.

Preşedintele american Donald Trump a felicitat, sâmbătă, Rusia şi Ucraina pentru schimbul de prizonieri, menţionând că acesta ar putea fi “un prim pas uriaş spre pace”.

 

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a salutat eliberarea unor ucraineni în cadrul schimbului de prizonieri cu Rusia, printre care şi cei 24 de marinari capturaţi anul trecut în Strâmtoarea Kerci, şi a îndemnat părţile 'să profite de acest impuls'.

Cancelarul german Angela Merkel a calificat sâmbătă drept un 'semn de speranţă' schimbul istoric a 70 de prizonieri între Rusia şi Ucraina, chemând totodată la continuarea eforturilor de 'punere în aplicare a acordurilor de la Minsk'.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră