Mesajul unei românce pentru Angela Merkel: Noi, imigranții, nu avem drepturi, trebuie doar să muncim și să plătim impozite

01 Feb 2016 | scris de Istvan Deak
Mesajul unei românce pentru Angela Merkel: Noi, imigranții, nu avem drepturi, trebuie doar să muncim și să plătim impozite

În februarie urmează să fie scoasă din casă, după ce proprietarul a reziliat contractul de închiriere. De câteva luni caută o nouă locuință, dar fără succes. ”Toți îmi spun că mă vor suna ei, însă telefonul nu sună niciodată. Sunt discriminată în căutarea unei locuințe fiindcă sunt imigrantă”, spune ea, pentru Huffington Post.

”Noi nu avem drepturi, doar nemții au drepturi. Noi imigrantii trebuie doar să muncim și să plătim impozite. Ca româncă mă simt discriminată în viața de zi cu zi. Doamna Merkel ar trebui să facă ceva nu doar pentru germani și refugiați. Și ceilalți imigranți care trăiesc aici ar trebui să beneficieze de anumite drepturi”, consideră Nicoleta.

n NICOLETTA large570

Ea lucrează 50 de ore pe săptămână ca ajutor de bucătăr și femeie de serviciu. La 40 de ani, munca grea își pune amprenta asupra vieții ei. ”Am muncit din greu de când am ajuns în Germania. În ultimii șase ani am fost doar o singură lună șomeră”, spune aceasta.

Ea se simte abandonată de cancelarul Angela Merkel și de Guvernul pe care aceasta îl conduce. ”Clasa mijlocie, oamenii săraci și cei fără locuință sunt abandonați. Politicul ar trebui să aiba grijă ca fiecare cetățean care lucrează în țara asta să aibă unde sta”, opinează Nicoleta.

Orașul Munchen este printre cele mai afectate din Germania. Aici se plătesc cele mai mari chirii, încă dinainte de izbucnirea crizei refugiaților. Prețurile au devenit inaccesibile pentru persoanele cu venituri medii și mici. În 2015, în Germania, 335.000 de persoane nu aveau locuință. În 2018, numărul va crește la 560.000.

Asta și fiindcă în ultimii zece ani, numărul locuințelor sociale a scazut de la 2,47 milioane la 1,47. Astfel s-a redus și bugetul alocat de Guvern de la 4,5 miliarde de euro la doar un miliard.

Ministrul Mediului, Conservării Naturii, Construcțiilor și Securității Nucleare, Barbara Hendricks, a solicitat o majorare a bugetului pentru construirea de blocuri noi cu două miliarde de euro în fiecare an.

Pentru Nicoleta Lăcătușu, măsura ar veni mult prea târziu. Ea se teme că, deși toți membrii familiei lucrează, ei riscă să ajungă într-un centru pentru oameni fără adăpost. ”Nu-mi doresc altceva decât să avem unde locui. Sper că se va găsi cineva cu inimă bună care să ne închirieze o locuință”, a încheiat doamna Lăcătușu.

Citiți și: Copil român de 11 ani: Dacă aș fi Angela Merkel, aș face toți oamenii fericiți

Alte stiri din Externe

Ultima oră