O româncă din Irlanda contestă refuzul de a i se plăti ajutoare sociale

16 Iul 2015
O româncă din Irlanda contestă refuzul de a i se plăti ajutoare sociale
O româncă, mamă a doi copii, a introdus o acţiune juridică împotriva Departamentului pentru protecție socială din Irlanda pentru refuzul de a-i plăti ajutoarele sociale, inclusiv alocația pentru copii, ceea ce încalcă reglementările europene, scrie irishtimes.com. În refuzul de a-i acorda ajutoare sociale, Irlanda a aplicat femeii, conform audierilor din instanţă, un "drept de ședere" test.

Comisia Europeană a inițiat proceduri de infrigement împotriva Regatului Unit pentru aplicarea acestui test, şi asupra căruia avocatului general al Curții de Justiție a UE a emis un punct de vedere în septembrie, a declarat Justice Iseult O'Malley.

Departamentul de Protecţie Socială a contestat plângerea româncei susţinând că ea nu a avut drept de rezidenţă pentru a putea obţine ajutoare sociale. Instituţia a argumentat, totodată, că aplicarea testului de şedere este susţinut de câteva decizii ale instanţelor irlandeze şi europene  şi că statele membre UE au o anumită libertate în ce priveşte  plata ajutoarelor sociale.

Românca, membră a comunităţii rome, spune că a venit în Irlanda în 2008 pentru  a scăpa de sărăcia şi discriminarea din România şi de a le oferi o viaţă mai bună copiilor săi. Ea a mai susţinut că a supravieţuit din cerşetorie şi din voucherele gratuite pentru alimente

Problemele  acesteia nu au fost  negate de Departamentul de protecţie socială, dar cu toate acestea nu a primit niciun ajutor social.  După ce a plecat din România, familia ei a venit în Irlanda şi s-a stabilit în Waterford anul trecut, când bande furioase au protestat, i-au spart geamurile, i-au bătut în uşă, terorizându-i copiii de vârstă preşcolară, a mai spus  femeia.  Ea a depus cerere pentru ajutoare sociale, dar a fost refuzată. 

Citiţi mai multe ştiri din Externe!


Alte stiri din Externe

Ultima oră