"Mi-au dat doar paracetamol, tati!". Româncă, decedată după ce-a fost plimbată între mai multe spitale britanice

23 Apr 2016 | scris de Cristi Semeghin

O tânără de numai 17 ani a încetat din viață în urmă cu șase luni, după ce mai multe spitale londoneze au fost incapabile să ofere un diagnostic corect și să rezolve problema sa de sănătate.

Maria Izabela Santa a urmat cursurile liceului de coregrafie din Cluj, continuând construcția unei cariere de succes în Marea Britanie, după ce a câștigat o bursă în valoare de 12,600 de lire sterline.

Anul trecut, la finalul lunii octombrie, pe când se afla la unul din antrenamentele sale zilnice, tânăra a început să se plângă de dureri de cap și de urechi.

Condusă de tatăl său la Middelton Health Centre, adolescenta a fost tratată doar cu paracetamol. Durerile au continuat și în următoarele zile, când fata a fost la același spital de două ori, primind același tratament.

Într-o stare de sănătate din ce în ce mai precară, tânăra a fost dusă de părinți la un alt spital - North Manchester General, unde, incredibil, a fost consultată la fel de relaxat, primind o rețetă pentru tratament cu antibiotic.

Imediat după revenirea de la spital, fata a intrat în comă, fiind transportată cu ambulanța la Royal Manchester Hospital, de unde, după investigații medicale amănunțite a fost transportată la o clinică de specialitate - Salford Royal Hospital, unde, din nefericire, a și decedat.

"La Manchester North Hospital m-am dus cu mașina mea. Am găsit-o într-un salon mic, nu era nimeni lângă ea, a fost lăsată singura. Când am ieșit din spital am văzut că fiica mea își trage un picior și ne-am întors la medic. Medicul a zis că nu e nicio problemă, că e din cauza oboselii. Ne-a asigura că în două zile totul va fi bine. Am ajuns acasă, i-am zis fetei să se culce și că mâine va fi bine, dimineața am găsit-o în comă. L-am crezut pe medic, nici măcar nu am mai apucat să îmi iau rămas bun de la ea", a declarat Robert Santa, tatăl fetei, pentru telegraph.co.uk.

Rezultatele autopsiei efectuate au fost făcute publice la șase luni după producerea tragediei, indicând drept cauză a morții un cheag de sânge pe creier și comoția cerebrală.

O comisie medicală analizează acest caz de malpraxis. Audierile medicilor implicați au scos la iveală incapacitatea acestora de a oferi un diagnostic corect, adolescenta primind tratament pentru dureri de cap, gastrită și infecție la urechi.

Media britanică oferă detalii, citând medicul legist care s-a ocupat de caz, că cheagul de sânge ar fi putut fi produs de utilizarea anticoncepționalelor, un element despre care nu se poate spune că a avut o influență deosebită în identificarea corectă a cauzei care a stat la baza problemelor de sănătate ale fetei.

Părinții Izabelei intenționează să dea în judecată doctorii și unitățile medicale care au ignorat pur și simplu starea sa extrem de gravă.

________________________

Citiți și:

ULTIMELE ZILE din viața lui PRINCE. Cumnatul artistului face DEZVĂLUIRI CUTREMURĂTOARE (VIDEO)

Liderul grupării kurde PKK amenință: "Suntem pregătiți de RĂZBOI!" (VIDEO)

Românii conduc ca în GTA! De ce sunt șoferii români agresivi la volan, iată explicația științifică!

Alte stiri din Externe

Ultima oră