Liderul grupării kurde PKK amenință cu război: "Suntem pregătiți!" (VIDEO)

25 Apr 2016 | scris de Veronica Micu
Liderul grupării kurde PKK amenință cu război:

Într-un mesaj transmis dintr-o locaţie secretă din regiunea muntoasă de peste frontieră, în Irak, Cemil Bayik l-a acuzat pe Tayyip Erdoğan că duce politici de tip genocid împotriva kurzilor.

"Erdoğan escaladează acest război. El vrea de la kurzi să se predea. Dacă aceştia nu o vor face, îi va ucide pe toţi kurzii. Deci, bineînţeles că PKK va escalada războiul nu numai în regiunile kurde, ci pe întreg teritoriul Turciei. Dacă Turcia renunţă la politicile de tip genocid şi alege calea negocierilor, suntem pregătiţi”, a declarat Cemil Bayik.

După mai mult de doi ani de încetare a focului, conflictul kurd a reizbucnit în vara trecută, punând capăt negocierilor de pace inițiate în toamna lui 2012 de guvern cu PKK, pentru încetarea rebeliunii care s-a soldat cu 40.000 de morți din 1984.

Luptele între forțele de securitate turce și rebelii kurzi au provocate victime însemnate în ambele tabere, moartea a zeci de civili și exodul altor zeci de mii în sud-estul cu majoritate kurdă al țării.

Un grup radical și disident din PKK a comis, în lunile februarie și martie, două atentate cu autovehicule-capcană, soldate cu mai mult de 60 de victime în capitala țării, Ankara.

În ultimele luni, regimul președintelui Erdogan a întreprins numeroase arestări și urmăriri în justiție împotriva susținătorilor cauzei kurde — avocați, intelectuali, jurnaliști sau aleși—, considerați "complici ai teroriștilor".

Măsurile au provocat numeroase critici, atât în Turcia, cât și în afara țării, președintele Erdogan fiind acuzat de derivă autoritară.

Alte stiri din Externe

Ultima oră