Publicație austriacă: Un român bolnav de tuberculoză a fost repatriat în secret în România

24 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
Publicație austriacă: Un român bolnav de tuberculoză a fost repatriat în secret în România

Este primul caz de pacient obligat de autoritățile statului austriac la tratament. Deși inițial s-a speculat asupra faptului că românul ar fi fugit din spital, poliția dă asigurări că acesta a fost repatriat în România.

“Românul a fost dus la sfârșitul săptămânii trecute în țara sa natală. Nu l-am lăsat pur și simplu la graniță, ci a ajuns într-un spital pentru a-și continua tratamentul”, a declarat șeful poliției locale Klaus Lamplmayr, pentru Tiroler Tageszeitung.

Sursa citată amintește că românul evadase din spital în urmă cu câteva săptămâni. După ce a fost prins de polițiști și adus înapoi în spital cu forța, el a amenințat că va fugi din nou.

Un judecător a decis ca rezerva românului din spital să fie permanent păzită de doi agenți. Evident că nu era asigurat medical, astfel că statul austriac a decis să îl repatrieze de urgență. Jurnaliștii avertizează asupra riscului unei epidemii de tuberculoză.

“În ultima perioadă au decedat patru persoane de tuberculoză. Avem cunoștință de alte 27 de cazuri de îmbolnăvire. Anul trecut am avut cinci decese și 37 de cazuri de îmbolnăvire. S-a schimbat raportul provenienței bolnavilor. Din șapte bolnavi, trei sunt austrieci și patru sunt imigranți”, susține directorul Institutului Sanitar al Landului Tirol, Franz Kratzgraber.

“Fiind vorba de o boală contagioasă, principalii vizați sunt cerșetorii și oamenii fără adăpost din estul Europei. Riscul contagios nu este atât de ridicat. Boala poate fi transmisă dacă stați mai mult de 8 ore fără întrerupere într-un spațiu închis cu un bolnav de TBC, de exemplu în mașină, sau după o perioadă de 40 de ore petrecută cu acesta într-un spațiu deschis.

Riscul de transmitere în cazul unei simple treceri pe lângă un bolnav de TBC este extrem de redus”, ne asigură directorul agenției pentru sănătate din Innsbruck, Hans-Peter Rammer.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră