Vești proaste pentru românii din Spania și Portugalia. Redresarea economică întârzie

09 Oct 2016 | scris de Istvan Deak
Vești proaste pentru românii din Spania și Portugalia. Redresarea economică întârzie

Situația din Spania și Portugalia, țări care au înregistrat constant un deficit ridicat, a fost discutată săptămâna trecută în comisiile pentru dezvoltare regională și afaceri economice din Parlamentul European.

În timpul întâlnirii, eurodeputații de la comisiile pentru afaceri economice și dezvoltare au discutat despre posibile sancțiuni pentru Spania și Portugalia, care nu au făcut suficient de multe eforturi pentru a-și reduce deficitele bugetare.

Conform tratatelor UE și Pactului de Stabilitate și Creștere, care urmărește să asigure finanțe publice solide în toate statele membre, deficitul bugetar ar trebui să fie sub pragul de 3% din PIB sau cel puțin ritmul declinului să fie unul satisfăcător.

În luna iulie, Consiliul Uniunii Europene a constatat că Portugalia și Spania nu au luat măsuri eficiente pentru corectarea deficitelor excesive. Acest lucru ar putea însemna că cele două țări ar putea primi amenzi sau ar putea avea fondurile structurale și cele de investiții suspendate.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a recomandat, iar Consiliul a fost de acord, că nu ar trebui să fie impuse amenzi, având în vedere situația economică nefavorabilă cu care se confruntă ambele țări. Înainte de a se lua orice decizie legată de o eventuală suspendare a fondurilor europene, Parlamentul trebuie să fie consultat, au admis eurodeputații.

Alte stiri din Externe

Ultima oră