Justiția britanică: Putin și-a dat probabil acordul pentru asasinarea lui Litvinenko

21 Ian 2016 | scris de Istvan Deak
Justiția britanică: Putin și-a dat probabil acordul pentru asasinarea lui Litvinenko

Justiția britanică a prezentat concluziile foarte dure la adresa Moscovei la capătul unei anchete de un an privind asasinarea, în 2006, a fostului spion al KGB aflat în exil la Londra, Aleksandr Litvinenko.
”Operațiunea FSB (noul nume al KGB) a fost aprobată probabil de Nikolai Patrușev (șeful FSB de la acea vreme) și de către președintele Putin”, este concluzia judecătorului Robert Owen, însărcinat cu comisia de anchetă.
”Dovezile pe care le prezint stabilesc clar responsabilitatea statului rus în privința morții lui Litvinenko”, subliniază magistratul.
Raportul are 328 de pagini și confirmă implicarea ”fără niciun dubiu” a celor doi suspecți, Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, membri ai FSB care au acționat la ordinele agenției, și care l-au otrăvit pe Aleksandr Litvinenko după ce l-au determinat să bea o ceașcă cu ceai contaminată cu poloniu-210, o substanță puternic radioactivă, pe care doar Rusia este capabilă să o producă. Faptele s-au petrecut într-un hotel din cartierul londonez Mayfair.
La trei săptămâni după acel moment, Litvinenko, care avea 43 de ani, murea într-un spital din capitala britanică, nu înainte de a-l acuza pe Putin pentru uciderea lui.
Litvinenko a intrat în conflict cu Vladimir Putin, pe atunci șeful FSB, în privința modului de acțiune al agenției.
Refugiat în Marea Britanie, el a obținut cetățenia britanică și a lucrat pentru MI6, în special privind legăturile dintre Mafia rusă din Spania și Kremlin.
Potrivit anchetei judecătorului Owen, statul rus avea numeroase motive pentru a încerca să se debaraseze de fostul său agent, care l-a ”trădat”.
Văduva sa, Marina Litvinenko, care s-a luptat de zece ani pentru a obține această anchetă, a salutat aceste concluzii copleșitoare și i-a cerut lui David Cameron să impună sancțiuni Rusiei și să îi expulzeze pe agenții ruși.
Guvernul britanic a primit un raport confidențial privind această anchetă cu două zile înaintea publicării sale și urmează să se reunească pentru a examina această chestiune diplomatică. Moscova, evident, neagă implicarea în acest caz, vorbind despre o anchetă ”țintită”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră