Presa ungară: În relaţia ungaro-română un rol important îl poate avea venirea la putere a lui Donald Trump în SUA

12 Dec 2016 | scris de Istvan Deak
Presa ungară: În relaţia ungaro-română un rol important îl poate avea venirea la putere a lui Donald Trump în SUA

În Ungaria, magyaridok.hu scrie că succesul PSD poate fi pus pe seama mutării inspirate de a intra în opoziţie cu un an înainte de alegeri şi de a redresa imaginea partidului.
UDMR ar putea intra la guvernare, fiindcă PSD are nevoie de o imagine bună în străinătate prin cooptarea minorităţii naţionale.

În relaţia româno-ungară, un factor important poate fi venirea la putere a Administraţiei Donald Trump în SUA, crede sursa citată.

Portalul 168.hu scrie că rezultatul UDMR poate fi pus pe seama unităţii maghiarilor şi a faptului ca FIDESZ, la putere în Ungaria, nu a mai scindat comunitatea maghiară din Transilvania.

Rezultatele alegerilor din România par să îl fi supărat însă teribil pe un redactor al portalului ungar 888.hu.

După harta publicată de Biroul Electoral Central, Olah Gellert a redactat o analiză intitulată “Și de aici se vede: Ținutul Secuiesc nu este România”, cu referire la faptul că în județele Covasna, Harghita și Mureș, UDMR a reușit să câștige majoritatea voturilor.

“Domnia guvernului technocrat a fost mai efemeră decât se aștepta lumea, fiindcă promisiunile PSD (mărirea salariilor, diminuarea taxelor și investiții mai mari) au avut un efect mai puternic decât competivitatea și competența”, scrie Olah.

Redactorul se dezlănțuie când vine vorba despre prezentarea profilului politicianului socialist din România.

“Este precum cel din Ungaria, corupt, bătrân, comunist, postcomunist, șifonat, făra carismă, prieten necondiționat al americanilor și în același timp al rușilor. Diferența față de socialiștii din Ungaria este că socialistul român a câștigat toate alegerile din 90 și până acum. Când nu a ajuns la guvernare a fost doar din cauza unor mașinațiuni politice.

Trebuie să îi dezamăgesc pe cei care se bucură de victoria socialiștilor români. PSD nu are nici o tangență cu stânga. Sunt șovini, xenofobi și ultrareligioși. Actualul lor lider este un politician corupt și naționalist, dovedit cu acte vinovat de fraudă electorală”, notează 888.hu.

Şi alfahir, portal apropiat Jobbik, notează: La anul, UDMR ar putea sărbători 1 Decembrie la guvernare.

Szavay Istvan, parlamentar Jobbik, a pus rezultatul UDMR pe seama intinerii structurilor partidului şi a salutat neaccederea în Parlament a niciunei formaţiuni antimaghiare.

El a averzitat că deşi şi în rândul PSD sunt voci antimaghiare, intrarea UDMR la guvernare ar fi un pas important şi corect.

Instititul pentru Cercetarea Politicii Naţionale, instituţie subordonată Parlamentului ungar, a prezentat luni dimineaţa o analiză privind rezultatele alegerilor din România.

Experţii au subliniat că revenirea la votul pe liste a făcut ca rezultatul să fie predictibil, că prezenţa la urne în cele şapte judeţe din Transilvania a fost mai mare decât acum patru ani, că au lipsit mitingurile electorale şi candidaţii care să canalizeze voturi şi că 40% dintre senatorii şi deputaţii UDMR sunt noi.

Site-ul  magyaridok.hu mai notează că în următoarele săptămâni vom afla ce fel de jucator politic este Klaus Iohannis.

Coabitarea dintre preşedinte şi un premier de stânga va fi complet diferită de cea dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta.

Per total, nivelul scazut al prezenţei la vot arată că românii nu au încredere în Parlament în sine, dar nici în elita politică, scrie sursa citată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră