Presa străină, despre nominalizare lui Sevil Shhaideh:În culise se fac pregătiri pentru Dragnea”

22 Dec 2016 | scris de Istvan Deak
Presa străină, despre nominalizare lui Sevil Shhaideh:În culise se fac pregătiri pentru Dragnea”

“A fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea, apoi a preluat funcția sa, după demisia șefului PSD. A fost primul ministru care a jurat pe Coran și nu pe Biblie, la preluarea mandatului”, scrie Index din Ungaria.

coran

“Pe hârtie, decizia pare istorică, însă practic obictivele din umbră sunt mai puțin nobile. Shhaideh și Dragnea sunt prieteni apropiați, seful partidului fiind martorul ei de cununie. Mai multe indicii arată că Shhaidehh va prelua doar temporar ștafeta de la Dragnea. Este deja a doua oară când cei doi politicieni fac schimb de poziții”, adaugă sursa citată. 

Jurnaliștii austrieci de la Der Standard sunt convinși că într-un viitor nu foarte îndepărtat, premierul României se va numi Liviu Dragnea.

“Sevil Shhaideh este o confidentă apropiată a lui Dragnea și un membru al micuței minorități musulmane din țară. Președintele Iohannis a solicitat încă două zile de consultări cu toate partidele parlamentare. Dragnea a renunțat la funcția de premier din cauza legislației în vigoare, dar în culise se fac deja scenarii prentru modificarea legii, astfel că într-un viitor apropiat numele premierului ar putea fi Liviu Dragnea”, notează Gerald Schubert.

Euronews se întreabă dacă președintele Iohannis va accepta propunerea înaintată de Liviu Dragnea. “În mod surprinzător, social-democrații au desemnat o persoană care nu era în cărți pentru fotoliul de premier. Dacă președintele va accepta nominalizarea lui Shhaideh este încă o necunoscută. PSD a devenit cel mai puternic partid, dar a ratat la mustață majoritatea în Parlament. Dragnea nu poate fi premier, fiindcă este condamnat pentru fraudă electorală. O lege îl împiedică să preia funcția. Dragnea a subliniat că functia îi revine, dar că momentan renunță la ea. PSD ar putea modifica această lege, pentru a deschide drumul lui Dragnea la șefia Guvernului”, cred jurnaliștii de la Euronews.

Nominalizarea lui Sehil Shhaideh i-a frapat până și pe jurnaliștii din Liechtenstein.

Cotidianul Vaterland remarcă faptul că PSD va guverna cu micuțul partid liberal ALDE, fiindcă a ratat majoritatea absolută în Parlament. 

„Femei musulmane au fost şefe de stat sau de Guvern în foarte rare situaţii, în Europa. Printre puţinele excepţii sunt doar ţări cu majoritatea populaţiei musulmană. Tansu Ciller a fost prim-ministru al Turciei în 1990, iar Atifete Jahjaga a fost preşedinte al statului Kosovo din 2011 până în 2016”, scrie, într-un articol detaliat despre nominalizarea-surpriză de la Bucureşti, cotidianul american The New York Times.

Foreign Policy Magazine scrie că Sevil Shhaideh ar putea în istorie ca prima femeie premier și primul musulman premier în România. „Nici criteriile democrafice, nici calitățile sale nu sunt însă motivul acestei nominalizări”, relatează publicația, amintind că președintele Liviu Dragnea, care nu poate ocupa această funcție, a menționat că lui îi va reveni responsabilitatea politică.

Această declarație este subliniată și de Associated Press.

„Este de așteptat ca Liviu Dragnea, care rămâne șeful partidului, să aibă o influență semnificativă asupra guvernului condus de Shhaideh”, menționează AP, preluată de ABC News.

Bloomberg scrie că șeful PSD a făcut propunere neașteptată, o persoană cu influență redusă, „alimentând speculațiile că va încerca să conducă el însuși guvernul de pe margine”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră