Plan major de reformă a pensiilor în Franța, prezentat de premier după o săptămână de greve

12 Dec 2019
Plan major de reformă a pensiilor în Franța, prezentat de premier după o săptămână de greve

În Franța, guvernul a încercat să liniștească spiritele cu anunțul legat de principalele direcții ale viitoarei refome a pensiilor. Eliminarea regimurilor speciale, introducerea unui sistem de puncte și a regimului universal, schimbări criticate de sindicate, au rămas în viitoarea lege. 

Mult așteptatul anunț al premierului Édouard Philippe a venit după o săptămână de greve și proteste, relatează stiri.tvr.ro.

Șeful guvernului a detaliat toate schimbările care vor fi incluse în viitoarea lege a pensiilor și a prezentat argumentele pentru fiecare schimbare în parte.

Din noua lege vor fi eliminate regimurile speciale, cu excepția forțelor de securitate, care vor avea în continuare acest statut, vârsta minimă de pensionare va fi 62 de ani, va fi introdus regimul universal, iar calculul viitoarelor pensii va include sistemul de puncte.

Legea se va aplica începând cu generația 1975, iar punctele de pensii se vor ajusta cu inflația.

Édouard Philippe a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea.

Proiectul de reformă a pensiilor va fi prezentat Consiliului de miniștri în ianuarie și va fi discutat în Parlament o lună mai târziu.

După anunțul premierului, marile centrale sindicale, care includ polițiștii, profesorii, lucrătorii de la căile ferate, dar și alte categorii sociale au anunțat că vor continua protestul cu orice risc.

Între timp, greva a ajuns în cea de-a șaptea zi, costurile încep să se vadă, iar la Paris condițiile de transport au devenit insuportabile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră