A murit fostul preşedinte al Franţei, Jacques Chirac

26 Sep 2019 | scris de Andreea Vasilescu
A murit fostul preşedinte al Franţei, Jacques Chirac

A murit fostul preşedinte francez Jacques Chirac, a declarat joi familia sa pentru AFP. Chirac avea 86 de ani.

"Preşedintele Jacques Chirac s-a stins în această dimineaţă înconjurat de ai săi. În pace", a declarat Salat-Baroux, soţul lui Claude Chirac, fiica fostului şef al statului francez.

Jacques Chirac a fost preşedinte al Franţei între 1995 şi 2007. 

Jacques Chirac, ai cărui ultimi ani de preşedinţie au fost marcaţi de scandaluri de corupţie, a servit ţara în cadrul a două mandate prezidenţiale.

Unul dintre cele mai importante acte ale sale de reformă politică a fost acela de a scurta mandatul prezidenţial de la şapte la cinci ani.

Deteriorarea stării de sănătate a acestuia a început în anul 2005, când Jacques Chirac a suferit un accident vascular cerebral.

În anul 2002, în contextul eforturilor de aderare la NATO, deși majoritatea statelor europene s-au arătat reticente, România s-a raliat poziției SUA și s-a arătat dispusă să participe la posibila campanie militară în Irak. Iritat de poziția Bucureștiului, președintele francez Jacques Chirac a avut o replică rămasă celebră: „România a pierdut o bună ocazie să tacă”, aminteşte g4media.ro.

Adunarea Naţională şi Senatul din Franţa au ţinut imediat un moment de reculegere.

Fostul preşedinte a fost o figură majoră a dreptei franceze a cărei longevitate, între succese strălucitoare şi eşecuri usturătoare, a demonstrat o capacitate excepţională de redresare.

Jacques Chirac, care nu a mai apărut în public de mai mulţi ani, a fost preşedinte timp de 12 ani, între 1995 şi 2007, de două ori premier, de trei ori primar al Parisului, creator şi şef de partid şi ministru de mai multe ori.

Mandatele sale de preşedinte al Franţei vor rămâne marcate de refuzul de implicare în al doilea război din Irak iniţiat de SUA, de sfârşitul recrutării militare, de recunoaşterea responsabilităţii statului francez în crimele naziste sau de strigătul său de alarmă ('Casa noastră arde') în faţa degradării situaţiei mediului în lume.

Chirac a fost de asemenea primul preşedinte al celei de-a V-a Republici condamnat de justiţia franceză. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în 2011 într-un caz de angajări fictive când era primar al Parisului.

Jacques Chirac a reuşit să cucerească preşedinţia franceză - visul de-o viaţă al acestui fiu unic la părinţi - în 1995, după două candidaturi fără succes, în 1981 şi 1988. 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră