Germania va da bani, să scape de migranţi. Despre ce sume este vorba

04 Dec 2017
Germania va da bani, să scape de migranţi. Despre ce sume este vorba

În căutarea de soluţii pentru reducerea numărului de imigranţi, Germania va implementa până la sfârşitul lui februarie 2018 un program în cadrul căruia le vor fi oferiţi bani migranţilor ale căror cereri de azil le-au fost respinse, şi care acceptă repatrierea voluntară în ţara de origine. Cotidianul popular Bild a numit acest stimulent financiar "bye-bye bonus".

Până acum, solicitanţii de azil în Germania primeau o primă de repatriere de 1.200 de euro (600 de euro, în cazul celor sub 12 ani) dacă solicitau o întoarcere voluntară în ţara de origine înainte de încheierea procedurii de acordare de azil. Dacă solicitarea este respinsă, ei primeau 800 de euro (400, pentru cei sub 12 ani). Finanţarea se făcea în cadrul unui program "Jump-Start-Plus", lansat în februarie 2017, care acum este completat de noile reglementări.

Ministerul federal de Interne a anunţat noul program, intitulat "Ţara ta, viitorul tău, acum!", care se va desfăşura până la 28 februarie. Conform acestuia, familiile care vor accepta repatrierea vor putea primi de la statul german până la 3.000 de euro sau 1.000 de persoană, în cazul celor singuri, în plus faţă de sumele iniţiale.

Într-un interviu pentru Bild am Sonntag, ministrul federal de Interne, Thomas de Maiziere (CDU) a promovat noul program, făcând apel direct la beneficiarii bonusului: "Dacă decideţi ca până la sfârşitul lunii februarie să vă întoarceţi de bunăvoie în ţara de origine, veţi primi, în plus faţă de primul ajutor, un sprijin pentru locuinţă pentru primele 12 luni în ţara dumneavoastră de origine".

Jumătate din sumă ar urma să fie încasată la plecarea din Germania, restul, în ţara de origine. În schimbul sumelor primite, persoanele în cauză trebuie să semneze o declaraţie că nu vor contesta o eventuală decizie de respingere a solicitării de azil. Persoanele care încearcă din nou să intre pe teritoriul german, vor fi obligate să restituie banii.

Programul nu a avut un succes foarte mare până acum. Între februarie şi octombrie 2017 au primit acest sprijin financiar doar 8.639 de persoane. La sfârşitul lui septembrie, pe teritoriul german se aflau 114.000 de refugiaţi cu solicitări de azil respinse, care ar fi trebuit repatriaţi, mai scrie sursa citată.

În primele zece luni ale acestui an au solicitat azil politic în Germania 187.000 de persoane. Anul trecut erau 659.000. Dintre cele 546.000 de solicitări finalizate, Germania a respins 211.000, adică 38,6% doar anul trecut. La ora aceasta, mai sunt 87.000 de decizii de acordare a a azilului aflate în aşteptare.

CDU Saxonia şi CSU Bavaria solicită trimiterea în ţările de origine a refugiaţilor din Siria, ceea naşte controverse în coaliţie, deoarece această ţară nu este catalogată drept una sigură pentru populaţie.

CREDIT FOTO: suddeutsche.de

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră