O nouă victorie în instanță pentru muncitorii români de la Mall of Berlin

14 Aug 2015 | scris de Istvan Deak
O nouă victorie în instanță pentru muncitorii români de la Mall of Berlin

După un an de așteptare, speranța renaște în sufletele muncitorilor români privați de salarii pe șantierul Mall of Berlin. După ce săptămâna trecută Tribunalul de Muncă din Berlin a soluționat favorabil solicitările a doi muncitori români, joi, un al treilea român, Elvis Iancu, a câștigat procesul cu subcontractantul care nu i-a achitat salariile.  

Iancu a fost un lider al mișcării de rezistență a muncitorilor români afectați în acest scandal. El a reușit să îi adune pe cei șapte, dintre care unii dormeau pe stradă și nici nu aveau bani să se întoarcă în România, și să îi convingă să își caute dreptatea în instanță.

El a apelat la sindicatul FAU Berlin, a intermediat angajarea unui avocat și a organizat marșurile de protest în fața clădirii Mall of Berlin, lansând și termenul de ”Mall of Shame”- „Mall-ul Rușinii”.

Instanța i-a dat dreptate lui Elvis Iancu și a obligat subcontractantul Openmallmaster să îi plătească suma brută de 7.437 de euro. Deși lucrase mai multe luni pe șantier, Elvis a încasat doar 700 de euro.

Ca și în precedentele două cazuri, instanța a ignorat acordul inițial între angajator și muncitori de achitarea unui tarif orar de 5-6 euro și a calculat prejudiciul la tariful minim orar garantat de lege de 11,10 euro.

Avocatul Sebastian Kunz rămâne circumspect în privința șanselor ca muncitorii să încaseze banii promiși.

Cât privește chemarea în judecată a antreprenorului general, acesta și-a cerut scuze pentru cele întâmplate și a promis că nu va mai lucra cu subcontractanți neserioși pentru a evita exploatarea salarială a muncitorilor. ”Pe noi nu ne-a contactat nici până acum”, a comentat Kunz.

Citește și:


Reportaj EXCLUSIV mariustuca.ro la Berlin Drama românilor de la Mall-ul Ruşinii: „Scandalos. O tragedie umană“

Alte stiri din Externe

Ultima oră