Listă neagră a companiilor corupte. În Germania!

23 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Listă neagră a companiilor corupte. În Germania!

Guvernul german vrea să întocmească o "listă neagră" a companiilor corupte. Ministerul Economiei de la Berlin vrea să creeze o bază de date naţională menită să faciliteze blocarea acordării de contracte federale, la nivel de land sau locale pentru companiile găsite vinovate de fraudă şi de alte încălcări ale legii.

Proiectul de lege consultat de jurnaliştii agenţiei Reuters le cere companiilor găsite vinovate de încălcări importante ale legii să nu încheie contracte cu Guvernul timp de trei ani, scrie odt.co.nz.

Şi actuala legislaţie împiedică, teoretic, firmele găsite vinovate de corupţie sau alte infracţiuni să obţină contracte cu statul, însă este dificil, de multe ori, pentru autorităţile din landuri să ştie dacă o companie a avut probleme în altă regiune a ţării.

Berlin, Hamburg şi alte landuri germane au deja baze de date în acest sens, dar împărtăşirea de informaţii este dificilă, iar regulile şi criteriile variază.

Noua bază de date naţională va fixa un prag de 30.000 de euro pentru contracte şi 2.500 de euro pentru amenzi. Spălarea de bani, crearea de celule teroriste, răpirea şi evaziunea fiscală vor fi criterii pentru excluderea automată de la contracte cu statul.

Încălcări ale legii privind salariul minim şi ale altor norme de muncă vor duce de asemenea, în anumite cazuri, la restricţii. Companiile vor avea şansa să iasă de pe aşa-numita “listă neagră” implementând controale interne şi măsuri de prevenţie.

Proiectul de lege este analizat în prezent de coaliţia de guvernare şi va trebui să treacă prin Parlament.

Alte stiri din Externe

Ultima oră