Legea care prevede dreptul la eutanasie a intrat în vigoare în Spania

25 Iun 2021 | scris de A.V.
Legea care prevede dreptul la eutanasie a intrat în vigoare în Spania

Spania este a patra ţară europeană care a dezincriminat eutanasia, după Olanda, Belgia şi Luxemburg. Legea ce permite eutanasierea a intrat în vigoare vineri în Spania, făcând din această ţară una dintre puţinele din lume care permit unui pacient cu o boală incurabilă să moară pentru a-şi pune capăt suferinţei.

Legea intrată azi în vigoare, potrivit ziarului spaniol ABC citat de Agerpres, permite unui pacient cu o boală incurabilă să moară pentru a-şi pune capăt suferinţei. permite atât eutanasierea – atunci când îngrijitorul provoacă moartea pacientului -, cât şi sinuciderea asistată medical – când pacientul însuşi ia doza prescrisă de produs pentru a muri.

Sunt însă câteva condiții stricte: persoana, spaniol sau rezident în ţară, trebuie să fie „capabilă şi conştientă” când face cererea, care trebuie formulată în scris „fără presiune externă” şi reînnoită cincisprezece zile mai târziu.

Cererea poate fi respinsă de medic dacă acesta consideră că nu sunt îndeplinite criteriile de mai sus sau dacă își exprimă obiecţia pe motiv de conştiinţă.

De asemenea, cererea va trebui să fie aprobată de un alt medic şi să primească undă verde de la o comisie de evaluare. Partidul Popular, principala formaţiune de opoziţie, a depus un recurs împotriva acestui text joi, la Tribunalul Constituţional.

Parlamentul spaniol a aprobat definitiv legalizarea eutanasiei,  la 18 martie 2021.

Alte stiri din Externe

Ultima oră