NZZ: Jaful capitalist și falimentul statului au lăsat România fără păduri

10 Aug 2016 | scris de Istvan Deak
NZZ: Jaful capitalist și falimentul statului au lăsat România fără păduri

El tocmai și-a închis unul dintre cele două gatere. În urmă cu doar câțiva ani erau 34 în localitate, ceea ce însemna peste o sută de locuri de muncă. “În doar două decenii toată pădurea a fost rasă de pe suprafața pământului. Tot ce poți cuprinde cu ochii e defrișat.

Localnicii dau vina pe mafia lemnului. În special firme austriece ar fi cumpărat lemnul ieftin și l-ar fi transportat pentru prelucrare în altă parte, totul ilegal, dar o mită de câțiva euro ar fi fost suficient. Jaful capitalist și falimentul statului au dus România la pierderea a peste 400.000 de hectare de pădure”, scriu jurnaliștii elvețieni de la Neue Zurcher Zeitung.

Elvețienii arată cu degetul și spre localnici. “Sunt vinovați pentru situația mizerabilă în care au ajuns, fiindcă din lăcomie și-au vândut pădurile unor proprietari privați.

“Un sat care a trăit secole de pe urma pădurilor, practic și-a tăiat craca de sub picioare. Urmările sunt șomajul și emigrarea. Cazul nu este izolat, ci simptomatic pentru situația din România.

Defrișarea a fragilizat solul, iar amenințarea unor inundații devastatoare este tot mai mare”, este concluzia celor de la NZZ, într-un articol intitulat: “Lăcomie și faliment în Romania. Adio lemne, adio lapte, adio fier!”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră