Israelul ne învaţă cum să combatem coronavirusul. În Israel, bolnavii sunt monitorizaţi prin telefon, iar traseul celor infectaţi e făcut public

18 Mar 2020
Israelul ne învaţă cum să combatem coronavirusul. În Israel, bolnavii sunt monitorizaţi prin telefon, iar traseul celor infectaţi e făcut public

Coronavirusul nu e un adversar corect, aşa că trebuie să ştim cum să abordăm lupta. Sunt state care şi-au dat seama din timp ce strategie trebuie să adopte şi de la care avem ce învăţa. Israelul e unul dintre ele, scrie Mediafax.

A fost prima ţară care şi-a închis graniţele. Apoi, guvernul a recurs la o măsură neobişnuită: a decis să îi urmărească prin telefon pe bolnavi şi să facă public traseul celor infectaţi.

„Fiecare persoană din Israel poate să vadă dacă a vizitat, în aceeaşi zi, în acelaşi moment, locurile vizitate de cei infectaţi”, declară pentru Mediafax David Saranga, ambasadorul Israelului în România.

Iar strategia chiar dă roade. Numărul cazurilor de infectări e de aproximativ de 300. În plus, Israelul mai are şi un plan de rezervă. Un vaccin va intra în teste în 90 de zile, iar oamenii de ştiinţă pregătesc şi alte măsuri inovative.

„Două companii din Israel încearcă să producă măşti de protecţie care nu doar vor bloca virusul, dar îl vor ucide atunci când se apropie de feţele noastre”, adaugă ambasadorul.

Investiţiile sunt şi în plan economic. Iar turismul nu e principala preocupare.

„Turismul reprezintă aproximativ 2 la sută din PIB. Este important, dar nu crucial. Cruciale sunt întreprinderile mici şi mijlocii, care ar putea da faliment. Pentru ele, guvernul israelian a alocat un buget de 10 miliarde de shekeli, adică aproximativ 2,5 miliarde de dolari”, a continuat Saranga.

Lecţia e simplă. Lupta poate fi câştigată. 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră