În Ucraina a câștigat comedia(ntul)

21 Apr 2019 | scris de A.V.
În Ucraina a câștigat comedia(ntul) Galerie foto (2)

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii alegătorilor faţă de puterea actuală, conform unui sondaj la ieşirea de la urne.

Umoristul de 41 de ani a obţinut 73,2% din sufragii, comparativ cu 25,3% pentru rivalul său de 53 de ani, conform acestui sondaj realizat la ieşirea de la urne de consorţiul 'Exit Poll National' care reuneşte trei institute de sondare a opiniei publice, scrie agerpres.ro.

Zelenski, care a devenit cunoscut ca interpret al unui candidat fictiv într-un show de televiziune extrem de popular, s-a prezentat în campanie ca o alternativă la un sistem politic a cărui imagine a fost afectată de corupţia puternic înrădăcinată în Ucraina.

Lentoarea luptei anticorupţie şi impasul în care se află conflictul din estul ţării i-au exasperat pe alegătorii ucraineni, contribuind la ascensiunea lui Zelenski la preşedinţia fostei republici sovietice cu 45 de milioane de locuitori, aflată la porţile Uniunii Europene.

Dacă Poroşenko este creditat de susţinătorii săi că a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armata şi a evitat falimentul ţării, una dintre cele mai sărace din Europa, pe de altă parte niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupţie, iar conflictul din estul ţării pare în impas.

Acordurile de pace semnate la Minsk la începutul lui 2015 au permis o diminuare a tensiunilor, însă luptele continuă zilnic. 

Volodimir Zelenski a declarat duminică seară că prima sa sarcină ca preşedinte al Ucrainei va fi să încerce să îi elibereze pe prizonierii ucraineni capturaţi în cadrul conflictului din estul ţării, relatează DPA.

"Vom continua negocierile până la capăt, pentru ca schimburile de focuri să înceteze", a spus Zelenski în faţa presei după ce exit-poll-urile îl dau câştigător detaşat al alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

"Prima noastră sarcină este eliberarea prizonierilor noştri", a afirmat el.

"Voi face totul pentru a-i aduce pe băieţii noştri acasă. Toţi prizonierii noştri, fără excepţie", a adăugat el.

Zelenski a mai declarat că vrea să "relanseze" procesul de pace în care este implicată Rusia asupra războiului din estul separatist prorus, potrivit AFP.

"Vom continua procesele de la Minsk, le vom relansa", a spus el în prima sa conferinţă după vot, făcând referire la acordurile de pace semnate în februarie 2015 sub egida Kievului, Moscovei, Parisului şi Berlinului.

El a precizat de asemenea că va căuta ajutorul preşedintelui în exerciţiu, Petro Poroşenko, dacă va fi nevoie.

"Am spus deja că Petro Poroşenko s-a oferit să mă ajute. Dacă va fi nevoie, îl voi suna. De ce nu?", a declarat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră