Actorul de comedie Volodimir Zelenski a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina

01 Apr 2019 | scris de M.C.
Actorul de comedie Volodimir Zelenski a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina Galerie foto (2)

Actorul Volodimir Zelenski, un novice în politică, a câştigat duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina şi îl va înfrunta la 21 aprilie pe preşedintele aflat la final de mandat Petro Poroşenko, potrivit unui sondaj realizat duminică la ieşirea de la urne.

Numai că imediat după anunțarea acestor rezultate,Iulia Timoşenko, fostul premier al Ucrainei, a pus sub semnul întrebării exit-poll-urile care o plasează în afara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Cea supranumită „prinţesa gazului” susţine că a obţinut peste 20% din voturi, cu două procente mai multe decât actualul şef al statului, Petro Poroşenko. Prin urmare, ea ar trebuie să-l înfrunte în turul doi pe actorul de comedie Volodimir Zelenski. 

”Sunt convinsă că în ziua de azi, în ţara noastră în care nu există democraţie, în care nu sunt institute sociologice adevărate şi în care sunt cheltuite miliarde pentru mituirea alegătorilor, ne putem baza doar pe documentele comisiilor electorale, cu timbre şi semnături reale pe ele”, a spus Iulia Timișenko.

În pofida îndoielilor criticilor săi privind capacitatea sa de a guverna şi a programului său neclar, acest candidat atipic a beneficiat din plin de pe urma faptului că a fost respins de elite, tendinţă mondială foarte puternică în special în Ucraina după ani de dificultăţi economice şi scandaluri de corupţie.

La 41 de ani, Volodimir Zelenski, a cărui "experienţă" la putere se limitează la interpretarea unui profesor de istorie devenit subit preşedinte într-un serial televizat, obţine 30,4% dintre voturi, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de un consorţiu format din trei institute de sondare a opiniei publice.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, candidat pentru un al doilea mandat, i-a îndemnat duminică pe votanţii contracandidatului său Volodimir Zelenski să îl sprijine în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 21 aprilie.

"Aş dori să fac apel la generaţia tânără, la cei sub 30 de ani. Vă împărtăşesc pe deplin dorinţele voastre pentru realizarea unor schimbări calitative. Trebuie să ne unim şi să nu pierdem timpul", a declarat preşedintele ucrainean în conferinţa de presă organizată după publicarea sondajelor de opinie de la ieşirea din secţiile de votare, care îl situează pe locul al doilea, în urma actorului Volodimir Zelenski.

"Înţeleg pe deplin motivele dezamăgirii voastre. Vă ascult şi vă rog să mă ascultaţi la rândul vostru. Tot ceea ce am făcut în ultimii cinci ani este pentru tineri, pentru generaţia viitoare", a evidenţiat în discursul său politicianul ucrainean.

Alte stiri din Externe

Ultima oră