Gheaţa Arcticii ar putea dispărea complet până în 2040

08 Mai 2017
Gheaţa Arcticii ar putea dispărea complet până în 2040 Galerie foto (2)

Un număr de 90 de oameni de ştiinţă au ajuns la concluzia că regiunea Oceanului Arctic se încălzeşte de două ori mai rapid decât restul planetei, ei trăgând atenţia într-un studiu că previziunile de până acum au fost “subestimate”.

Cercetătorii ne spun de fapt că tot ce ştiam până în prezent despre topirea gheţii din Oceanul Arctic nu corespunde realităţii. Regiunea s-a încălzit în ultimii 50 de ani de două ori mai repede faţă de restul planetei, potrivit theweek.com.

Descoperirea vine după ce oamenii de ştiinţă au stabilit că stratul de gheaţă din Oceanul Arctic a fost la cel mai scăzut nivel pentru luna martie de când au început înregistrările cu ajutorul sateliţilor acum 38 de ani.

 

Între timp, NASA a anunţat că în perioada 1996-2013 pierderile de gheaţă în zona arctică s-au dublat faţă de intervalul 1976-1996. Experţii atrag atenţia că ecosistemele din regiune sunt periclitate, unele specii, precum ursul polar, focile, morsele şi chiar o specie de alge, fiind puse în pericol.

Partea şi mai proastă e că aşa-numitul “point of no return” a fost atins deja, adică acel punct de la care nu mai există vreo posibilitate de întoarcere. Oamenii de ştiinţă cred însă că eforturile globale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea atenua impactul schimbărilor climatice asupra Arcticii şi restului planetei.

Vestea poate şi mai alarmantă e că topirea gheţurilor arctice scoate la iveală bacterii şi alţi agenţi patogeni, care au stat secole sau chiar milenii la rând bine ascunşi.

Odată ce agenţii patogeni acum captivi în stratul de gheaţă din zona arctică vor ieşi la suprafaţă, va fi doar o chestiune de timp până când omenirea va fi răpusă de diferite infecţii, precum cele care au decimat populaţii întregi acum două-trei sute de ani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră