Germania va aloca un pachet național de 100 de miliarde de euro pentru a salva economia de efectele devastatoare ale pandemiei

03 Iun 2020 | scris de A.A.
Germania va aloca un pachet național de 100 de miliarde de euro pentru a salva economia de efectele devastatoare ale pandemiei

Conform unor surse oficiale, Germania lucrează la un pachet de salvare a economiei de aproape 100 de miliarde de euro în plus față de pachetul anunțat de Uninunea Europeană de peste 750 de miliarde de euro ce va fi împărțit între cele 27 de state membre, precizează Business Insider.

Bloomberg anunță că Angela Merkel, cancelarul german se va întâlni cu reprezentanții partidului său Uniunea Creștin-Democrată, dar și cu social democrații care fac parte din coalția guvernamentală pentru a discuta despre mărimea pachetului de salvare a economiei germane.

Acesta ar fi al doilea pachet de stimulare a economiei anunțat de Merkel, primul fiind deja pus în aplicare în luna martie atunci când pandemia era în fază inițială.

Se iau în considerare o serie de măsuri cum ar fi amânarea unor datorii în regiunile grav lovite de pandemie, dar și ajutorul direct al familiilor prin creșterea alocațiilor acordate copiilor sau prin sume de bani oferite ca stimuli pentru achiziționarea de noi vehicule.

Ministrul de Finanțe german, Olaf Scholz analizează extinderea metodei Kurzarbeit pentru a stimula creșterea economică. Această metodă este o schemă de program redus de lucru și reprezintă o bază de susținere pentru companii și angajați în perioada de șoc economic al pandemiei. Se consideră că această schemă la care au aplicat peste jumătate dintre firmele germane a reprezentat motivul din spatele numărului relativ redus de disponibilizări, conform ziarului local Bild.

Surse confidențiale au declarat că social-democrații înclină spre un pachet de 100 de miliarde de euro, pe când Merkel dorește să limiteze dimensiunea acestui pachet.

Bild a anunțat că cel mai probabil va fi adoptat un plan de salvare între 75 și 80 de miliarde de euro.

Uniunea Europeană a anunțat și ea un pachet istoric de salvare a economiei Europei de 750 miliarde de euro ce va fi împărţit între statele membre. Negocierile intense asupra modalităţii de alocare a acestei sume vor demara în 11 iunie.

Măsurile noi propuse pentru stimularea economiei germane se vor concentra pe salvarea industriei domestice, în special pentru a salva industria constructoare de maşini grav afectată de cirza economică.

Guvernul ar urma să introducă anumite bonusuri la achiziția de autovehicule ce sprijină protejarea mediului înconjurător, pentru mașinile diesel cu emisie redusă de carbon.

Reuters a transmis în această duminică că ministrul Economiei din Germania a propus un fond de 5 miliarde de euro pentru a revigora vânzarea de autovehicule.

Conform planului, se vor oferi 2.500 de euro pentru achiziția unei noi mașini și se va suplimenta cu încă 500 euro achiziția de mașini electrice.

Un fond de 57 de miliarde de euro va fi oferit autorităților municipale pentru a le ajuta să-și achite datoriile, iar familiile vor primi o alocație de 300 de euro pentru fiecare copil.

Alte stiri din Externe

Ultima oră